Disse faste takster gælder for nabolandet

En forretningsrejse behøver ikke altid at føre direkte til den anden side af jorden – den kunde, du gerne vil møde, er ofte ikke langt væk. En populær destination for forretningsrejser fra tyske virksomheder er Østrig, vores naboland, som også er tysktalende. Vores guide viser hvilke udgifter der skal tages i betragtning ved en forretningsrejse til Østrig, hvor høje de er, og hvordan de kan kræves skattemæssigt.

Udgifter til udlandsrejsen: Østrig

En del af udgifterne på en forretningsrejse er de såkaldte ekstra måltidsudgifter. Det er per definition de omkostninger, der opstår ud over de sædvanlige madudgifter, som den rejsende ville have derhjemme, eller hvis de ville spise på klassisk vis på kontoret. Hvis du skal shoppe eller besøge en restaurant på farten, er udgifterne til måltider og drikkevarer simpelthen højere. Men for at sikre, at medarbejderne ikke begynder at spise i stjernerestauranter og kræve disse omkostninger skattemæssigt, har den tyske regering indført såkaldte udgiftssatser: Faste takster for ekstra måltidsudgifter.

Disse faste takster skal betales, hvis en forretningsrejse varer mindst otte timer og højst tre måneder. Der er to forskellige satser: Den lille forplejning og den store forplejning.

Gør udgifter mere effektive:
Mere frihed til dit team

Den lille forplejning gælder for ture mellem 8 og 24 timer – eller på ankomst- og afrejsedagen for en flerdagstur. Det store forplejningsgodtgørelse gælder for alle 24-timers rejsedage.

Mens der er faste udgiftssatser for rejser inden for Tyskland på 14 EUR for den lille faste forplejning og 28 EUR for den store faste forplejning, er disse udgiftssatser forskellige i udlandet. Afhængigt af leveomkostningerne i et bestemt land eller i en bestemt by, varierer udgiftssatserne.

Udgifter Østrig 2023: Hvor høje er udgiftssatserne?

På grund af den regionale og globale udvikling kan den tyske regering årligt justere udgiftssatserne for Tyskland og i udlandet til de aktuelle forhold. Målet er at reducere de respektive leveomkostninger. At spise ude i London er i gennemsnit ganske enkelt dyrere end at spise ude i Warszawa.

I en international sammenligning er udgiftssatserne for Østrig nøjagtigt gennemsnitlige og gælder ligeligt for alle byer. For eksempel, mens der i Storbritannien er ekstra udgiftssatser for London på grund af de væsentligt højere leveomkostninger sammenlignet med resten af ​​landet, er udgiftssatserne i Østrig de samme for alle byer.

Udgiftssatserne i Østrig i 2023:

  • Den lille forplejning: EUR 27 (gælder ture mellem 8 og 24 timer eller på ankomst- og afrejsedagen for ture, der varer flere dage)
  • Den store forplejning: EUR 40 (gælder for komplette rejsedage med en varighed på 24 timer)

Også interessant i denne sammenhæng: overnatningsgebyret. For forretningsrejser til Østrig er det 108 EUR pr. nat. Som fast takst er det lige meget, hvor natten overnattes, og hvad overnatningen egentlig koster.

Eksempel på faktura for en forretningsrejse til Østrig

Hvis du nu vil på forretningsrejse til Østrig, kan du bruge følgende eksempel som guide. I dette tilfælde antager vi en tre-dages tur til en messe i Østrig.

Eksempel på en forretningsrejse til Østrig:

  • Dag 1 (ankomst, mindre end 24 timer): 27 EUR
  • Overnatning fra dag 1 til dag 2: EUR 108
  • Dag 2 (hel dag fra midnat til midnat): EUR 40
  • Overnatning fra dag 2 til dag 3: EUR 108
  • Dag 3 (afgang, mindre end 24 timer): 27 EUR
  • = 310 EUR for hele forretningsrejsen

For hele forretningsrejsen til Østrig afholdes der således 310 EUR til ekstraudgifter til måltider og overnatninger. Det er faktisk kun de ekstra måltidsudgifter, der tæller som udgifter. Det samlede beløb for dette ville være 104 EUR.

Fradrag for mad og drikkevarer betalt andetsteds

Beløbene for de enkelte dage kan dog stadig nedsættes, hvis visse måltider betales andetsteds. Sådan er det ofte med hotelophold – morgenmad er ofte inkluderet her. I denne situation skal 20 % af den store forplejning trækkes fra den pågældende dags forplejning – for Østrigs vedkommende altså 8,00 EUR. Er frokost eller aftensmad også dækket, fratrækkes 40 % af den store forplejning.

Så ovenstående beregning bliver følgende:

Ankomstdag: EUR 27 Arbejdsgiveren afholder ingen omkostninger
+ Overnatning fra dag 1 til dag 2: EUR 108
+ Hel dag: EUR 32 (EUR 40 – 20 %) Arbejdsgiver betaler morgenmad med overnatningen
+ Overnatning fra dag 2 til dag 3: EUR 108
+ Afrejsedag: EUR 19 (EUR 27 – 20 %) Arbejdsgiver betaler morgenmad med overnatningen
= 294 EUR

Gør krav på udgifter til en rejse til Østrig

For at kunne kræve udgifter til en rejse til Østrig skattemæssigt skal visse krav være opfyldt. På den ene side skal det være en forretningsrejse – altså en rejse, der tjener et professionelt formål, såsom at møde en kunde eller arbejde i en østrigsk filial i en vis periode. Til gengæld er længden af ​​tjenesterejsen afgørende: Den skal vare mindst otte timer, men må ikke være længere end tre måneder i alt, ellers vil retten til skattebesparelse ikke længere gælde.

Der er grundlæggende to måder, hvorpå medarbejdere kan få penge tilbage til deres rejseudgifter. Det første og bedste for dem er, hvis arbejdsgiveren fuldt ud dækker deres ekstra måltidsudgifter. Medarbejderen kan angive alle afholdte omkostninger i udgiftsrapporten og bevise dem med passende kvitteringer. Arbejdsgiveren afholder omkostningerne og kan kræve dem skattemæssigt som erhvervsudgifter. Endnu bedre: Medarbejderen skal slet ikke lave udgifter og betaler sine omkostninger straks fra firmakontoen: Dette sparer ham for besværet med udgiftsrapporter og skal ikke betale forud. Såkaldte firmakort, kredit- eller debetkort, gør det muligt for ham at gøre dette.

Hvis arbejdsgiveren ikke afholder omkostningerne, har den forretningsrejsende en anden mulighed: Han kan selv kræve dem skattemæssigt som en del af selvangivelsen. Selvom han ikke får hele beløbet tilbage, nyder han alligevel godt af en skattelettelse. De fleste arbejdsgivere har et fast regulativ for emnet udgifter, så det fra starten er klart, hvordan emnet vil blive behandlet.

Moss: Sig farvel til lange udgiftsrapporter for forretningsrejser

Vigtig: Godtgørelse af udgifter med Moss — I Moss-appen indtaster medarbejderne blot deres rejsedata under overskriften “Refusioner”. Moss beregner automatisk de specifikke ekstra måltidsudgifter, afhængigt af rejsens destination og varighed.
Dette modul er tilgængeligt for alle Moss-kunder og deres medarbejdere, der er baseret i Tyskland.

For at kunne arbejde fuldt fokuseret skal en forretningsrejse involvere så lidt organisatorisk indsats som muligt – hovedfokus skal i sidste ende være på at nå målet med rejsen, for eksempel at overbevise en kunde. Moss er en holistisk forbrugsløsning, der gør det nemt for virksomheder og medarbejdere at administrere deres forbrug. Ved hjælp af firmakort gør arbejdsgiverne det muligt for deres ansatte at foretage udgifter direkte fra firmakontoen uden selv at skulle betale forud.

Ved hjælp af en web- og mobilapp kan rejsende fotografere deres kvitteringer direkte og uploade dem til softwaren. Takket være OCR-scanningen genkendes indholdet af kvitteringerne med det samme, og fakturaen klargøres til bogføring. Revisorerne kan finde alle kvitteringerne med det samme ét sted, overskueligt og overskueligt forberedt, så det forberedende regnskab sker af sig selv og månedsafslutningen bliver en barneleg.

For medarbejderne betyder det, at de ikke længere skal betale forud og ikke længere skal forholde sig til dyre udgiftsrapporter efter rejsen. Regnskabsmæssig fordel ved DATEV-grænsefladen, ved hjælp af hvilken alle kvitteringer straks overføres til regnskabssoftwaren – så de ikke længere skal bruge tid på at opspore manglende kvitteringer.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor høje er udgifterne i Østrig?

Ligesom i Tyskland og i udlandet er der i Østrig en skelnen mellem den lille og den store måltidsgodtgørelse. Den lille forplejningsgodtgørelse for forretningsrejser mellem 8 og 24 timer og på ankomst- og afrejsedagen for rejser af flere dage er 27 EUR. Den store forplejning for 24-timersdage er 40 EUR.

Hvor høj er boligydelsen i Østrig?

Overnatningsgebyret i Østrig er EUR 108 pr. nat. Som udgangspunkt gælder følgende: Hvis en hotelregning betales fuldt ud, og morgenmad er inkluderet, fratrækkes 20 % af den store forplejningsgodtgørelse i den pågældende dags udgifter – altså 8 EUR (20 % af 40 EUR).

Hvornår kan jeg kræve udgifter til en rejse til Østrig?

Udgifterne til en rejse til Østrig kan kræves, hvis det er en forretningsrejse – rejsen har derfor helt klart et professionelt formål. Samtidig skal rejsen vare mindst otte timer og højst tre måneder. Udgifterne kan nu enten dækkes af arbejdsgiveren eller indsendes selvstændigt med selvangivelsen.

Hvordan kan jeg kræve udgifterne til min rejse til Østrig?

Der er flere måder at kræve udgifterne til en forretningsrejse på: Mange virksomheder dækker de ansattes merudgifter til måltider fuldt ud og indsender dem selv til skattekontoret som driftsudgifter. Hvis omkostningerne ikke dækkes af arbejdsgiveren, kan medarbejderen selv kræve dem med selvangivelsen.

Hvad er udgifter helt præcist?

Udgifter er de ekstra måltidsudgifter under en rejse – altså de omkostninger, der opstår ud over de måltidsudgifter, du ville have, hvis du lavede mad derhjemme eller spiser i arbejdsgiverens kantine. Udgiftssatser er på den anden side faste satser fastsat af staten, som lønmodtagere kan trække fra i deres skat.

Hvad er inkluderet i rejseudgifterne?

Rejseudgifterne omfatter ikke kun de ekstra måltidsudgifter – altså udgifterne – men også opholdsudgifterne, rejseudgifterne og de dermed forbundne rejseudgifter. Mad, drikkevarer, togrejser eller fly, kørte kilometer, besøg på messer eller arbejdsrelaterede telefonudgifter: Alt dette og meget mere tæller som rejseudgifter og kan trækkes fra.

Amelie Orterer

Amelie er content manager hos Moss. Hun fik en masse erfaring som content manager i et stort internationalt forlag og fokuserer nu på at bringe vores hjemmesidebesøgende tættere på emner som økonomi og digitalt regnskab og få dem begejstret for dem.

Sidste artikel af Amelie Orterer

About admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *