Ergonomi på arbejdspladsen: typer, fordele og vigtighed

Ergonomi på arbejdspladsen er en videnskab, der studerer og udvikler standarder og retningslinjer for at give fagfolk et sikkert og sundt miljø. Det skal anvendes i virksomheder og være foreneligt med alle arbejdstageres fysiske, følelsesmæssige og mentale behov.

Denne videnskab og dens regler sigter mod at reducere medarbejdernes eksponering for forskellige risici, herunder erhvervsmæssige og psykosociale sygdomme som gentagne belastningsskader, angst og depression.

Men på forhånd er det værd at sige: fordelene ved ergonomi er ikke eksklusive for arbejdere, da en virksomhed, der investerer i at eliminere eventuelle usunde forhold i sit fysiske rum, også er mere tilbøjelige til at fastholde talentfulde fagfolk og øge sin produktionskapacitet.

Læs alt hvad du behøver at vide om emnet i den følgende artikel!

Hvad betyder ergonomi på arbejdet?

Ordet ergonomi er resultatet af foreningen af ​​to udtryk fra det græske ordforråd: “ergon”, som betyder “arbejde” og “nomos”, som kan oversættes til “normer”.

Ergonomi på arbejdspladsen er en videnskab, der studerer, udvikler og overvåger normer, der er i stand til at reducere eksponeringen af ​​en virksomheds ansatte for erhvervsmæssige risici og dermed for eksisterende risici i den tid, de arbejder i deres fysiske arbejdsplads.

Denne videnskab og hver af standarderne er designet til at give medarbejderne et miljø, der er befordrende for deres fysiske, følelsesmæssige og mentale behov.

Hvad er hovedformålet med ergonomi?

Ergonomi regulerer alt, der vedrører arbejdssikkerhed og også sundhed og velvære for mennesker i en organisation.

Fra den ideelle kropsholdning for dem, der sidder ned i timevis, til måden, hvorpå forholdet mellem virksomheden og medarbejderne opstår, netop for at arbejdsmiljøet på en positiv måde kan blande sig i deres liv.

Endelig sigter det mod at opfylde hver enkelt medarbejders behov, kollektivt og individuelt, på følgende områder:

 • fysiker;
 • følelsesmæssig; det er
 • mental.

Samtidig hjælper ergonomi virksomheder, der vedtager handlinger til deres fordel, med at få gladere og mere profitable fagfolk. Dette kan endda bevises ved at måle produktivitetsindikatorer.

Hvad er ergonomi for noget i arbejdsmiljøet?

Det tjener til at forbedre medarbejdernes sundhed og livskvalitet.

Det er gennem studiet af de forskellige former for ergonomi, at en virksomhed i sine ansattes daglige liv og inden for sit fysiske arbejdsområde inddrager foranstaltninger til fordel for at bevare den fysiske integritet og reducere eller endda eliminere mental og psykisk træthed hos medarbejdere.

Det skal siges, at hver virksomhed har sine egne ergonomiske regler.

Er ergonomiske regler ens for alle virksomheder?

Nej. Regelsættet vedrørende arbejdsergonomi er forskelligt fra den ene organisation til den næste.

Disse normer er ikke standardiserede for alle virksomheder i landet, men tilpasses efter medarbejdernes profil og de arbejdsforhold, de er underlagt.

Under alle omstændigheder er der en regulatorisk norm, der er ansvarlig for at kræve, at virksomheder skal være bekymrede over dette spørgsmål: den såkaldte “Ergonomilov”. Forstå fremad.

Hvad er ergonomiloven?

Den såkaldte “Law of Ergonomics at Work” er i virkeligheden en Regulatory Standard – NR 17 – skabt og opdateret af Ministeriet for Arbejds- og Beskæftigelse (MTE), som forpligter virksomheder til at studere og implementere retningslinjer relateret til ergonomi på arbejdspladsen .

NR 17 gør det klart, hvor meget ergonomi vægter sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen og taler om, at arbejdsforhold direkte påvirker arbejdstagernes livskvalitet.

Derudover bestemmer det, at hver organisation udfører en ergonomisk arbejdsanalyse (AET) for at rejse punkter til forbedring og tilpasse sig lovens krav. AET er påkrævet, når:

 • bemærkede behovet for en mere dybtgående vurdering af situationen;
 • identificerede mangler eller utilstrækkelighed i de vedtagne foranstaltninger;
 • foreslået af overvågningen af ​​arbejdstagernes sundhed; det er
 • angivet årsag relateret til arbejdsforhold i analysen af ​​arbejdsrelaterede ulykker og sygdomme i henhold til vilkårene i Risk Management Program (PGR).

Enhver virksomhed, der udfører en Ergonomisk Arbejdsanalyse, skal sikre, at dens medarbejdere bliver hørt under hele processen. Dokumentet vil jo være grundlaget for alle nødvendige tilpasninger og for virksomhedens handlinger i forhold til medarbejdernes trivsel.

NR præsenterer også nogle eksempler på bekymring for ergonomi inden for organisatoriske rum.

4 eksempler på ergonomi på arbejdspladsen

Den Regulatory Norm kendt som “Law of Ergonomics at Work” indeholder nogle eksempler på egnethed. Mellem dem:

1. Hvilepauser

Pauser, designet til at lette den psykofysiologiske restitution af arbejdere, og som skal beregnes som faktisk arbejdstid.

2. Opgaveskift

Vekslingen af ​​aktiviteter udført af arbejderen med andre opgaver, som også kan pålægges ham, og som giver mulighed for varierende kropsstillinger i arbejdstiden, de anvendte muskelgrupper og/eller handlingshastigheden.

3. Ændringer i udførelsen eller organiseringen af ​​opgaver

Lejlighedsvise eller periodiske ændringer i den måde, hver opgave udføres af arbejderen på eller på anden måde organiseres i arbejdstiden.

4. Anvendelse af tekniske foranstaltninger fastsat af AET

Endnu en anbefaling fra NR 17, som denne gang er relateret til ergonomisk evaluering. Det er også et eksempel på implementering af ergonomi på arbejdspladsen, selvfølgelig, virksomhedens tilstrækkelighed til de gældende tekniske foranstaltninger, der anbefales i den foreløbige ergonomiske vurdering eller i AET.

Den regulatoriske norm sikrer og diskuterer også i detaljer følgende aspekter:

 • individuel løft, transport og losning af læs;
 • arbejdsstation møbler;
 • arbejde med maskiner, udstyr og håndværktøj;
 • komfortforhold i arbejdsmiljøet; det er
 • arbejde af kasse- og callcenter/telemarketingoperatører.

Vil du tilpasse dig det, som er fastsat af Arbejds- og Beskæftigelsesministeriet? Start med at kende hovedtyperne af ergonomi.

Hvilke typer ergonomi er der på arbejdet?

Undersøgelser og normer for ergonomi på arbejdspladsen er opdelt i syv forskellige kategorier, hver af dem dækker et sæt specifikke funktioner til fordel for virksomhedens ansattes velvære. Mød dem.

1. Fysisk ergonomi

Den studerer forholdet mellem menneskers anatomi og arbejdsmiljøet for at sikre medarbejdernes fysiske sundhed.

Denne proces omfatter blandt andet observation af fagfolks kropsholdning, vurdering af, hvordan man kan reducere gentagne bevægelser foretaget af dem i arbejdstiden og tilpasning af organisationens rum efter behovene i deres teams.

2. Kognitiv ergonomi

Det er relateret til arbejdernes kognitive funktioner. For eksempel:

 • ræsonnement;
 • hukommelse;
 • følelsesmæssig intelligens på arbejdet;
 • beslutningstagning færdigheder;
 • pålidelighed;
 • interaktion med maskiner;
 • mental udmattelse; det er
 • faglig stress.

Denne form for opmærksomhed hjælper virksomheden med at etablere en trænings- og personlig udviklingsrutine for sine medarbejdere, der iværksætter tiltag, der kan forbedre de involveredes professionelle dagligdag.

Derudover har det til formål at give et humaniseret arbejdsmiljø, reducere konflikter og depression eller modløshed, afhjælpe enhver situation med mental træthed og også kontrollere eller eliminere forekomsten af ​​udbrændthedssyndrom blandt medarbejdere.

3. Organisatorisk ergonomi

Denne type ergonomi er kendetegnet ved opmærksomhed på:

 • organisationskultur;
 • arbejdsmiljø klima;
 • visioner og værdier for virksomheden og medarbejderne; det er
 • interne og eksterne politikker.

Organisatorisk ergonomi hjælper virksomheden med at definere nye eller bedre retningslinjer for at stimulere gruppearbejde, forbedre kommunikative processer og tilskynde til konstruktiv feedback og medarbejderinddragelse i processer og aktiviteter.

4. Operationel ergonomi

Det har til formål at vurdere det aktuelle scenarie for organisationen og foreslå ændringer i dens organisationsstruktur, optimering af systemer og processer samt interne politikker for at garantere kvaliteten af ​​arbejdet og undgå overbelastning af medarbejdere.

I operationel ergonomi og dens definitioner er styringen af ​​arbejdsdagen fundamental og afgørende, okay? Især når vi tænker på de involveredes mentale sundhed og indkomst.

5. Ergonomibevidsthed

Som navnet antyder, tjener det til at gøre medarbejderne opmærksomme på alle de aspekter, der kan ændres, eller som bliver ændret i virksomheden til fordel for deres fysiske, mentale og følelsesmæssige sundhed.

Ergonomibevidsthed er lavet for at gøre det klart for medarbejderne selv, hvor vigtigt det er, at hver enkelt af dem overholder de regler, som hele undersøgelsen af ​​deres adfærd, deres behov og virksomhedens behov også har.

6. Deltagende ergonomi

Heri gør arbejderne selv opmærksomme på hinanden og overvåger den ergonomiske praksis, der allerede er implementeret i deres virksomheder for at finde ud af, om de udføres som planlagt eller ej. De bør også kræve forbedringer fra deres ledere, hvis det er nødvendigt.

Vi kan betragte deltagende ergonomi som en indre bevægelse, der er ansvarlig for at bekræfte kulturen for ergonomisk pleje som helhed.

7. Korrektionsergonomi

Det er den tilsynsførende del af videnskaben om ergonomi: den spiller rollen som at justere og korrigere alt, hvad der er nødvendigt for medarbejdernes velbefindende, og derfor alt, der gør hverdagen ubehageligt, forårsager smerte i arbejdstiden eller enhver form for gener. .

Nogle rettelser foretaget ud fra denne sidste type ergonomi er:

 • skiftende stole;
 • justering af omgivende lys;
 • øget hvileperiode;
 • reducere eller øge temperaturen på klimaanlægget; det er
 • fremmer luftcirkulationen mv.

Alt for at erhvervsmiljøet igen bliver funktionelt!

Hvor vigtig er ergonomi på arbejdet?

Nu er det endnu nemmere at besvare det spørgsmål, er det ikke?

Ergonomi i arbejdsmiljøet hjælper ikke kun en virksomhed med at overholde lovene, men hjælper den også med at blive et sted, hvor dens medarbejdere kan lide at være.

Det er gennem bekymring med dette spørgsmål, at en lille, mellemstor eller stor virksomhed garanterer dets fagfolks fysiske, følelsesmæssige og mentale sundhed, selv undgår arbejdsulykker, fastholder flere talenter og øger tal og resultater, idet de altid prioriterer og værdsætter ressourcen. human.

Hvorfor implementere ergonomiske handlinger i virksomheder? Se fordele!

Et ergonomisk miljø forbedrer medarbejderens præstationer og forbedrer den organisatoriske atmosfære, hvilket giver kvalitet i arbejdet og mere attraktive resultater for virksomheden. Derfor kan det være meget fordelagtigt at implementere ergonomiske handlinger i din virksomhed, da de:

 • forebygge erhvervsmæssige og psykosociale sygdomme – såsom belastningsskader, angst og depression;
 • reducere stress;
 • de samarbejder med den kollektive trivsel;
 • favoriserer teamwork;
 • forbedre medarbejdernes livskvalitet;
 • de reducerer fraværet på arbejdet – da medarbejdere, der er tilfredse med deres rolle og arbejdsmiljø, ikke er vant til at være fraværende ofte;
 • reducere forekomsten af ​​medicinske blade;
 • reducere træthed og overdreven efterspørgsel fra medarbejdere;
 • forbedre produktiviteten;
 • mindske omsætningshastigheden – antal ansættelser og afskedigelser; det er
 • holde virksomheden i overensstemmelse med arbejdslovgivningen.

Husk, at for at sikre alle fordelene ved ergonomi på arbejdet, skal du også kontrollere dine medarbejderes rejse.

Denne kontrol hjælper mere, end du måske tror, ​​med at passe på medarbejdernes sundhed, især i de mentale og følelsesmæssige aspekter, og undgår retssager, der kan resultere i meget dyre bøder.

About admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *