Forstå, hvordan ledelse skal håndtere afskedigelse

Fratrædelsesprocessen er ikke let. Selv de mest erfarne ledere har tvivl og under nedlukningen en vis usikkerhed omkring emnet. Men det er uundgåeligt, og enhver teamleder skal vide, hvordan de skal håndtere afskedigelsen af ​​deres medarbejdere.

Generelt er opsigelsen af ​​kontrakten en delikat fase. Lederen skal finde måder at gøre det på med mindst mulig skade for de interesserede parter – det vil sige medarbejderen og organisationen. Derfor er det nødvendigt at være sikker på beslutningen og regne med støtte fra HR.

Til at hjælpe dig med denne opgave har vi samlet en række informationer og tips til, hvordan du håndterer afskedigelser af medarbejdere. Læs derfor de næste emner grundigt!

Hvordan forbereder man sig på at håndtere fyringen?

Det første skridt er at være forberedt. Ingen afskedigelse bør være en dårligt gennemtænkt proces, da lederen ændrer arbejdsstyrken, teamstrukturen og den professionelles karriere. Det er med andre ord en meget alvorlig proces. Se hvordan du forbereder dig!

Vær sikker på afskedigelse

Årsagerne, der fører til afskedigelse af den professionelle, kan være flere, såsom at skære i lønudgifterne. Det mest almindelige er dog den professionelles manglende forberedelse eller dedikation. Spørgsmålet er: hvordan ved man, om medarbejderen fortjener at blive fyret?

Det er nødvendigt at se på to punkter: leveringen af ​​resultater i de seneste måneder og tilpasningen til virksomhedens værdier (i dag kaldet kulturel pasform). Talentfulde fagfolk sætter kryds i begge felter, de fortjener virkelig ikke at blive slået ud af brættet.

Har ensartede baser

Én ting er at tro, at den professionelle ikke er kompetent og ikke er på linje med virksomhedens kultur, en anden ting er at anvende metoder til præstationsevaluering og finde ud af det. Lederen skal have konsekvente afskedigelsesgrunde, og til det er hans egen mening ikke nok.

Lav derefter en 360-graders gennemgang – med input fra kolleger, underordnede, overordnede og endda kunder, hvis det er relevant. Se medarbejderen fra forskellige vinkler og analyser, hvad han er god til, og hvad han er dårlig til. Dermed vil du have ret i beslutningen.

Regn med støtte fra HR

HR er den sektor, der er ansvarlig for medarbejder-arbejdsgiver forholdet, så det er helt sikkert den, der kan yde mest støtte under hele afskedigelsen. Mød med People Manager og vurder, om du er på vej i den rigtige retning, bed også om tips til, hvordan du kobler fra.

Generelt har HR-professionelle praktisk erfaring med emnet. De har selv allerede fyret mere end én person, så de kender godt “flaskehalsene” i processen. Du vil sammen med HR kunne gennemføre en 360 graders analyse frem til den officielle opsigelse.

Undgå informationslækage

Undgå endelig informationslækage. Dette ville skade arbejdsklimaet og også påvirke medarbejdernes produktivitet og motivation. Når der er rygter om, at nogen skal gå, uden at vide præcis hvem, ender alle med at blive ramt.

Af denne grund anbefales det at have en politik med absolut tavshedspligt, indtil afskedigelsen er meddelt. Det nytter ikke noget at komme med trusler om, at lønsummen bliver skåret i slutningen af ​​måneden eller noget i den stil, det undergraver følelsen af ​​agtelse og skaber et giftigt klima på arbejdet.

Hvordan fyrer man en medarbejder ordentligt?

Afskedigelse er en proces med en begyndelse, midte og slutning. Det nytter ikke at løbe over dele eller gøre det halvvejs, lederen skal være tålmodig og gennemgå etaperne korrekt. Det er nødvendigt at planlægge, hvad der vil blive sagt og undgå at genere medarbejderen, bl.a.

planlægge mødet

Fratrædelsesmødet skal balanceres. Lederen bør give en vis tilfredsstillelse med hensyn til årsagen til opsigelsen af ​​ansættelseskontrakten, men han behøver ikke at fortsætte for længe og gøre øjeblikket sværere, end det er. Du skal være objektiv, uden at miste empatien.

Af denne grund anbefales det at have et tidspunkt og sted fastsat, at tænke på forhånd over, hvad der vil blive sagt og hvordan. Mødet bør ikke ske pludseligt, situationen er trods alt ømtålelig og kræver omsorg. Du skal planlægge alt, også hvad der skal kommunikeres.

Undgå at genere medarbejderen

Det er vigtigt at undgå enhver form for forlegenhed. For eksempel at sige, at den professionelle bliver afskediget, fordi han er meget dårlig til det, han laver. Selvom dette er sandt, er der mere passende og systemiske måder at gøre dette på.

Tanken er: Vær ikke aggressiv i ord. Pinligheden for medarbejderen kan vende tilbage til alvorlig skade for virksomheden, da den blufærdige kan søge sine rettigheder i retten. Desuden er det ikke en professionel måde at afslutte ansættelsesforholdet på.

være gennemsigtig

Mange ledere tyer til begrundelsen for “omkostningsbesparelser” for at forklare afskedigelsen. Nogle gange er det rigtigt, men i mange andre situationer er det en taktik at undgå konflikter, spændinger og gøre øjeblikket mindre smertefuldt for dig selv.

Det anbefalede er at indtage en mere gennemsigtig kropsholdning. Forklar med hjertelighed, at den professionelle ikke passer ind i organisationskulturen eller præsterer under forventningerne. Selvom det er svært, er det det bedste for medarbejderens udvikling.

lyt til embedsmanden

Vær villig til at lytte til medarbejderen i et par minutter. Nogle vil give begrundelser, andre vil takke dem for deres tid sammen, og atter andre vil kritisere virksomheden. Al feedback er velkommen og kan bidrage til lederens og virksomhedens vækst.

Hvis medarbejderen ikke ønsker at tale på det første møde, så planlæg en fratrædelsessamtale – som normalt finder sted inden for de sidste par dage efter forudgående varsel. Spørg om virksomhedens svagheder, ledelse og hvad der kan forbedres.

Hvordan gør man denne proces mere naturlig?

At forlade vil altid være et vanskeligt øjeblik, især for ledere med en høj grad af empati. Men processen kan være mere human, komplet og naturlig, afhængigt af din chaufførs kvalifikationer.

På grund af dette er det vigtigt løbende at forbedre dig selv, såsom at deltage i lederudviklingsprogrammer og andre lederskabskurser. På denne måde bliver hvert trin i forholdet til medarbejderen sundere, mere komplet og korrekt.

Ledelse skal håndtere opsigelse på en strategisk, gennemsigtig og afbalanceret måde. Det er ikke en nem proces, meget mindre en behagelig proces, men det er vigtigt at arbejde. Ved at afskedige medarbejdere, der er mindre kompatible med forretningen, bliver det muligt at ansætte nye talenter, styrke kulturen og driftsstrategien.

About admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *