hvad det er, og hvordan man er en proaktiv person

Proaktivitet er den kompetence, der får den professionelle til at søge forandringer spontant, uden behov for ydre stimuli. For at være en proaktiv person skal man have en god vision for fremtiden, for at kunne forudse problemer ved at identificere behov.

Så selvfølgelig ønsker enhver virksomhed at have nogen med den slags indsigt på holdet. Men hvordan udvikler man denne kompetence og agere proaktivt på arbejdet? I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du kan være mere proaktiv, udover at nævne eksempler på proaktivitet!

Lad os gå sammen?

Hvad er proaktivitet

Når vi taler om proaktivitet på arbejdspladsen, refererer vi til fagfolk, der ikke har brug for ordrer eller autorisation fra en anden person til at handle i problematiske situationer eller endda over for muligheder.

Det har intet at gøre med manglende respekt for virksomhedshierarkier eller organisationsdiagrammer, men at vide, hvordan man håndterer uforudsete hændelser, agere positivt og kreativt for at finde løsninger eller endda generere nye ideer.

At have denne holdning er faktisk en vigtig holdning, ikke kun i det professionelle liv, men også i det personlige liv. Når alt kommer til alt, giver det normalt bedre resultater for enhver situation, hvis du ikke leder efter syndere, men altid er villig til at løse problemer på den bedst mulige måde.

Blandt de vigtigste egenskaber ved proaktive mennesker er:

 • forudse problemerne
 • handle selvstændigt
 • Har planlægningsevne
 • Prioriter det, der betyder mest
 • Saml ikke opgaver

Men hvordan udvikler man disse færdigheder?

Hvordan man udvikler proaktivitet

Hvis du spekulerer på, hvordan du kan være mere proaktiv, er det første skridt at være opmærksom på hele spørgsmålet. Det betyder, at den proaktive person ikke kun ser på sin opgave, men på helheden.

Den forstår, hvor efterspørgslen kommer fra, hvor den er på vej hen, og dens hovedformål. Optaget af at ordne det, der ikke længere var passende og levere noget, der virker til den næste person.

Hertil er det nødvendigt at tænke bredt og systematisk. Du behøver ikke at vide, hvordan man gør andres arbejde, men forstå det grundlæggende i, hvad alle gør. Sådan kan du forudse problemer, for ved at forstå, hvordan det virker, kan du vide, hvornår noget ikke fungerer, og kan foreslå forbedringer.

Det er her, delen af ​​at handle selvstændigt kommer ind i billedet. Ved at fastholde visionen om helheden har han forslag at komme med og kan aktivt deltage i processerne, bidrage til, at de sker mere hensigtsmæssigt eller bliver fikset. Hvis du vil udvikle proaktivitet, skal du være opmærksom på fem tips.

1. Hav holdning

Som du kan se, er det vigtigt for en proaktiv person at handle, foreslå, deltage, ønsker at gøre det bedre. Vent ikke på, at nogen siger, hvad der skal gøres, gør det! Du behøver selvfølgelig ikke at være den person, der går over andres beslutninger eller ender med at blive involveret i alting bare for at “vise proaktivitet”.

Træf handlinger, foreslå og deltag først efter omhyggeligt at have analyseret situationen og være sikker på, hvad du foreslår. Det vil sige, kun at kende den virkelige situation er, at du bør tage affære. Ellers vil du ikke blive betragtet som en person, der handler proaktivt, men snarere en “twat” og en boring.

2. Se efter effektivitet

Proaktive mennesker leder altid efter den mest effektive måde at udføre deres opgaver på og hader at samle dem eller lade dem blive til senere, bare på grund af dovenskab. De bruger værktøjer til produktivitets- og præstationsstyring. Sådan formår de at vinde tid. Med den tid, de vinder, kan de løse andre problemer, der stadig skal løses.

Tro: der er altid plads til forbedringer, hvor som helst. Derfor bliver de, der er proaktive, aldrig stoppet eller spilder tid. Men du må ikke forveksle at være proaktiv med en, der trækker vejret arbejde 24/7. Du bør fokusere på at arbejde effektivt, hvilket er anderledes end at arbejde tusindvis af ekstra timer og glemme alt om dit personlige liv.

At være effektiv er også at kunne strømline processer og optimere tiden inden for de tilgængelige timer og ikke ud over dem.

3. Sæt prioriteter

For at nå det forrige trin skal du forstå, hvad der er en prioritet, så det, der virkelig betyder noget, ikke udelades. Til dette er det nødvendigt at have ikke kun en kritisk sans, men selverkendelse. Hvis du ikke kender dig selv, ved du ikke, hvor lang tid det tager at udføre opgaver, og du kan ikke organisere dine prioriteter for at opnå effektivitet.

Af denne grund skal proaktive mennesker vide, hvordan de skal planlægge. I slutningen af ​​hver dag skal du lade dagsordenen for den næste være klar, eller tidligt om morgenen. Start aldrig arbejdet uden et manuskript.

Det kan godt være, at der sker uforudsete begivenheder, og det ændrer sig i løbet af dagen, men det er vigtigt at planlægge og mere end det: vide, hvordan man uddelegerer opgaver og beder om hjælp, for ikke at overvælde sig selv.

At være proaktiv er heller ikke at ville gøre alt alene, eller at alt har din deltagelse. Faktisk er det at stole meget på holdet og handle på vegne af virksomheden, aldrig dig selv. Ved at hjælpe helheden vil folk følgelig se værdi i dig, da du vil være med til at bringe positive resultater til alle og ikke til dig selv.

4. Forudse problemer

Mennesker, der planlægger og er i stand til at definere prioriteter, opnår den vision om helheden, som vi talte om i begyndelsen, og er i stand til at se huller og fejl, så de er i stand til at forudse problemer.

En god måde at træne din vision til dette på er at investere i uddannelse og udvikling inden for dit felt. Jo flere eksempler du ser og jo mere erfaring du har, jo lettere vil du identificere adfærdsmønstre og forudse fejl og problemer.

Når du kan forudse problemer, kan du tage de rigtige handlinger, reducere påvirkninger og finde løsninger.

5. Bliv kreativ

Proaktivitet går hånd i hånd med en anden vigtig færdighed, som er kreativitet. I modsætning til hvad mange tror, ​​behøver du ikke have en gave for at være kreativ, for at være kreativ er ikke andet end at løse problemer.

Måske begynder du på din vej til at være proaktiv at forudse problemerne, men det tager lidt tid at finde løsningerne. Jo mere du prøver at løse problemer og forsøger at finde nye måder at gøre tingene på, jo mere kreativ vil du være.

Er du i starten af ​​din karriere, er det en god idé at tale med fagfolk, der er mere erfarne end dig, og udveksle ideer. Som vi nævnte før, bør du ikke handle alene, og du kan bruge alle de værktøjer, du har til din rådighed, også andres erfaringer.

Vær ikke bange eller flov over at bede om hjælp til at udvikle dig og prioritere det, der betyder noget.

Eksempler på proaktivitet på arbejdet

For at gøre det klarere, har vi listet nogle proaktive holdninger, så du kan blive inspireret og begynde at prøve at øve dig i din virksomheds dag-til-dag.

 • Vær ikke den person, der leder efter skyld. Uanset hvems skyld det var, søg altid efter løsninger og ikke kun efter fejl, du har lavet. Fejl begået af enhver kan skade virksomheden, og du bør være bekymret for alt, hvad der kan forbedres.
 • Deltage. For at få det store overblik, kan du ikke være den “sidste til at vide” person. Hvis du kan, så gå til virksomhedsmøder og interesser dig for strategisk planlægning, samt værktøjer, der vil optimere dine processer. Proaktive mennesker er det modsatte af indkvarterede mennesker eller dem, der ikke accepterer forandringer.
 • Vær fleksibel. At vide, hvordan man tilpasser sig forandringer og modgang er afgørende for at forblive proaktiv på arbejdet. Hvis du skaber barrierer over for problemer og spørgsmål, kan du ikke være den person, der løser dem, men den, der komplicerer dem.
 • Søg at kvalificere dig og vær altid velinformeret. Der er ingen måde at løse problemer på, hvis du ikke ønsker at lære og udvikle dig.
 • Vær en beslutsom, robust og vedholdende person. Det er fordi det ikke altid vil være nemt at fastholde en proaktiv holdning og ikke altid alt går som forventet – og det er ok! Bare giv aldrig op og hold fast i dit formål.
 • Hjælp kolleger, der har brug for hjælp, og ved, at deling af viden er afgørende for alles succes, også din. Ved også, hvordan du beder om hjælp, når det er for svært for dig at løse et problem. Med andre ord, arbejde som et team.
 • Vil du møde nye udfordringer og forsøge at forblive motiveret. Accepter nye opgaver, nye roller, nye ideer. Vær ikke bange for det nye.
 • Lever ud over, hvad der forventes af dig, gør ikke bare det grundlæggende, gør det bedre.
 • Søg at opfylde organisationens mål og engager dine kolleger også i dette, forny når det er nødvendigt for at nå dem eller endda gå ud over dem.

Ved at følge disse proaktivitetstips er vi sikre på, at du vil have en masse værdi på arbejdsmarkedet og for din virksomhed. Mennesker med denne vision og holdning er sjældent arbejdsløse og ses som at levere resultater for virksomheden. Hvad med at begynde at være mere proaktiv i dag?

About admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *