Hvad er dens betydning i udvælgelsesprocesserne?

Du har helt sikkert hørt begreberne hårde færdigheder og bløde færdigheder. Begge er meget udbredt inden for menneskelige ressourcer for at adskille den type aptitude, som hver fagperson præsenterer. Dermed er det muligt at vurdere en medarbejder mere selvsikker.

Tidligere var det almindeligt, at rekrutterere kun fokuserede på færdigheder kendt som hårde færdigheder. Men med udviklingen på arbejdsmarkedet og stigningen i de krav, som en professionel skal opfylde for at blive betragtet som kvalificeret, får de såkaldte bløde færdigheder relevans.

For at gå dybere ind i emnet har vi lavet denne artikel, der forklarer, hvad hårde færdigheder er. Derudover vil vi afklare vigtigheden af ​​dets anvendelse i virksomheden, og hvordan disse kompetencer kan udvikles.

Hvad er forskellen mellem hårde færdigheder og bløde færdigheder?

Ordet “færdigheder”, oversat fra engelsk, betyder “færdigheder”. Derfor er forståelsen af, at begge begreber taler om en persons evner, intuitiv. Det er dog ikke muligt at oversætte hele termer bogstaveligt og samtidig bevare deres betydning. Derfor vil vi forklare dem i detaljer og individuelt.

» Udvælgelsesprocesser + Hurtig og effektiv

Rekrutter Assertivt med Adfærdsanalyse det er Reducer omsætning med Talent Management!

Med RHbot kan du finde det ideelle talent til hver ledig stilling, hvilket skaber en mere agil og selvsikker udvælgelsesproces. Automatisering bearbejder dig eliminerer fejl og sparer penge!

Tilmeld dig på nedenstående link, prøv vores online fri måde og transformer dine HR-resultater.

hårde færdigheder

I lang tid var hårde færdigheder den vigtigste analysekilde for en professionel. Det er ikke svært at forstå hvorfor, da det er faglige kompetencer, der kan måles. Hårde færdigheder er let at identificere, enten ved at fremvise et eksamensbevis eller færdigheder i et fremmedsprog.

Derfor er det de færdigheder, der kan læres og undervises gennem kurser, træning, workshops osv. Kort sagt kan vi begrebsliggøre dem som en fagpersons tekniske færdigheder. Eksempler:

 • viden på et fremmedsprog;
 • eksamen;
 • tekniske kurser;
 • master og doktorgrader;
 • viden om betjening af maskiner og værktøjer;
 • computer-relaterede færdigheder.

Disse oplysninger er normalt på enhver kandidats CV. Det er klart, at de mest relevante hårde færdigheder afhænger af virksomhedens behov og den type stilling, som den professionelle skal have.

bløde værdier

Tekniske færdigheder er bestemt de nemmeste at analysere. Men med faglig udvikling har de ikke længere den samme differentierede appel som tidligere. I dag får bløde færdigheder stor betydning i udvælgelsesprocessen.

I modsætning til hårde færdigheder er bløde færdigheder sværere at kvantificere og genkende. Disse er socio-adfærdsmæssige færdigheder, direkte forbundet med en kandidats mentale evner og evnen til at håndtere følelsesmæssige faktorer positivt. For eksempel:

 • interpersonel kommunikation;
 • overtalelsesevne;
 • proaktivitet;
 • konfliktløsning;
 • evne til at arbejde under pres;
 • følelse af lederskab;
 • analytisk evne.

Vi vil gå dybere ind i bløde færdigheder i en anden artikel. For nu præsenterer vi dens definition her blot for at demonstrere forskellene mellem de to typer færdigheder.

Hvad er de mest værdsatte hårde færdigheder?

Hårde færdigheder er generelt beskrevet i ansøgningsskemaet, som den professionelle sender til den første fase af en rekrutteringsproces.

De færdigheder, der værdsættes mest af organisationer, vil direkte afhænge af stillingen og typen af ​​funktion, der skal udføres af den professionelle i virksomheden.

For eksempel i skattesektoren er viden om skatteret en ønskelig hård færdighed. I IT-sektoren kan beherskelse af programmeringssprog være en uundværlig hård færdighed.

På rekrutteringstidspunktet kan disse færdigheder observeres blandt andet gennem vidensvurderinger, specifikke tests.

Selv ved siden af ​​tekniske færdigheder er det tydeligt, at vi befinder os i en verden, der er på vej mod at blive mere og mere digital.

De vigtigste hårde færdigheder for arbejdsmarkedet i 2019 er ifølge LinkedIn:

1. Cloud computing

Den første færdighed på listen har at gøre med at vide, hvordan man håndterer cloud-teknologi. Cloud computing er en, der bruger værktøjer, der er gemt og behandlet på en ikke-fast placering, som kan tilgås fra hvor som helst i verden.

2. Kunstig intelligens (AI)

Arbejdsgivere søger også personer med ekspertise inden for kunstig intelligens, som er direkte forbundet med ændringer på det nuværende arbejdsmarked. AI er til stede i software eller mekanismer, der kan simulere menneskelig intelligens gennem databehandling.

3. Analytisk tænkning

Efterhånden som vi går videre inden for digitale teknologier, indsamler vi flere data. Som følge heraf leder virksomheder efter fagfolk, der kan analysere dem intelligent og træffe gode beslutninger baseret på den tilgængelige information.

4. People Management

Med alle disse ændringer i den professionelle verden kræver det kvalificerede fagfolk at lede så forskellige teams – som endda har robotter og kunstig intelligens. Derfor er personaleledelse en af ​​de vigtigste færdigheder i det næste årti.

5. UX-design

Brugeroplevelsen, fra den engelske User Experience (UX), er planlægning og forbedring af alt, hvad der påvirker offentlighedens interaktion med systemer eller digitale produkter. Som LinkedIn-artiklen siger, “UX-design er nøglen til at få en digital verden til at fungere for mennesker”, hvilket gør denne tekniske færdighed til en af ​​de mest eftertragtede af virksomheder.

Hvad er vigtigheden af ​​hårde færdigheder for udvælgelsesprocesser?

Opdelingen af ​​kompetencer og viden i to forskellige kategorier er foretaget af virksomheder i et forsøg på at lette rekrutterings- og udvælgelsesprocesserne.

Når man leder efter et nyt medlem til at sammensætte virksomhedens team, med beskrivelsen af ​​de ønskede færdigheder, ender evaluatorerne med at lave en guide til ”hvad” og ”hvordan” man vurderer kandidater.

Denne praksis undgår mulige personlige præferencer hos en evaluator, da processen ikke længere er så subjektiv. Det er ikke blot et spørgsmål om, hvorvidt jeg kunne lide en kandidat mere eller mindre, men om han har det bedste sæt hårde færdigheder til at udfylde den ledige stilling.

For kandidater, mere end muligheden for at gennemgå en retfærdig proces, forenkler brugen af ​​hårde færdigheder også forberedelsen til samtalen. Allerede inden de søger stillingen, er hver enkelt professionel allerede klar over, hvad organisationen søger og kan overveje, om det er det, de ønsker for deres karriere.

Han kan også være ærlig over for sig selv og vurdere, om hans nuværende CV er tilstrækkeligt til at opfylde virksomhedens krav.

I tilfælde af tilbagevendende ledige stillinger, som med konkurrencer, hjælper høring af tidligere meddelelser (hvor de hårde færdigheder, som institutionen ønskede, blev afsløret) fagfolk med at forberede sig selv før de åbner fremtidige processer. Det er en måde at planlægge din karriere på, og tænke over, hvilke kurser du skal investere i for at sikre en mulighed, der stadig vil komme.

Hvordan kan virksomheder identificere hårde færdigheder i udvælgelsesprocessen?

Den HR-professionelle eller afdelingsleder skal strukturere en jobbeskrivelse meget godt. Det er vigtigt at uddybe, hvilke kompetencer virksomheden har brug for, så kompetencerne identificeres hos kandidater til den ledige stilling.

Hvis den åbne stilling for eksempel er for en marketinganalytiker, er det meget vigtigt at fremhæve nogle hårde færdigheder, såsom:

 • har viden om markedsanalyseværktøjer;
 • vide, hvordan man laver præsentationer og forsvar af produkter/tjenester;
 • har kendskab til computersystemer.

Alle disse færdigheder kan vurderes gennem praksistests.

Hvordan tegner man den ønskede profil af medarbejderen til stillingen, før man starter udvælgelsesprocessen?

Inden du annoncerer den ledige stilling, er det vigtigt at skitsere den ønskede profil og omfanget af de ønskede kompetencer. Se nedenfor trin for trin, hvordan du kan gøre dette i tre trin.

1. Kortlægning

Det første skridt er at kortlægge de hårde færdigheder og bløde færdigheder, der er nødvendige for rollen. Derfor er det væsentligt at overveje graden af ​​interaktion med andre medarbejdere og endda værdierne og organisationskulturen, samt de aktiviteter, der skal udføres på daglig basis, naturligvis afstemt med de ønskede resultater.

2. Jobbeskrivelse

Efter at have designet den ideelle profil for hver stilling, er næste trin at oprette jobbeskrivelsen. Hårde færdigheder er uundværlige for at besætte den ledige stilling og beskrives normalt i annoncen.

Som allerede nævnt kan de også identificeres i ansøgningsdokumentet og evalueres gennem test lige i den indledende fase.

Husk, at for at evaluere dem mere konsekvent, kan rekrutterings- og udvælgelsesprofessionelle anvende tests for at bevise deres viden.

En anden måde at bevise hårde færdigheder på er at anmode om kopier af officielle certificeringer og kontrollere, om institutionerne er anerkendte og pålidelige.

3. Interview

Ansigt til ansigt samtale, adfærdstest og gruppe- eller individuel dynamik, hvor kandidater simulerer daglige forretningssituationer, er afgørende for en udvælgelsesproces.

I disse stadier har R&S-professionalen chancen for at foretage en omhyggelig observation og en dyb analyse for at bortfiltrere de kandidater, der ikke har de ønskede krav til den ledige stilling.

Som vi så i denne artikel, er og vil hårde færdigheder fortsat være grundlæggende færdigheder, og R&S-professionelle skal være opmærksomme på dem for at kunne træffe de bedste valg og dermed skabe mere konkurrenceevne for virksomheden.

Derfor er det op til R&S-teamet at analysere både hårde færdigheder og bløde færdigheder for at etablere den ideelle kompetenceprofil til ledige stillinger i virksomheder.

Hvordan udvikler man hårde færdigheder?

Når vi taler om hårde færdigheder på erhvervsområdet, taler vi om de tekniske færdigheder, som en professionel har. Derfor kan disse færdigheder kun udvikles gennem praktiske øvelser.

For at udvikle hårde færdigheder er det værd at lave alle slags aktiviteter, der vil udvide din viden. Nogle eksempler, hvorigennem tekniske færdigheder kan læres:

 • Træninger;
 • Bøger og undervisningsmaterialer;
 • Specialiserede kurser;
 • Bachelor-, master- og/eller doktorgrader;
 • Praktik, traineeforløb og andre motionsformer allerede inden for faget.

Et vigtigt tip er at investere i udviklingen af ​​hårde færdigheder, der har en form for certificering, når de er afsluttet. Det er fordi færdiggørelsesbeviser kan inkluderes på dit CV, såvel som at tjene som en måde at attestere dine færdigheder på.

About admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *