hvad er det, og hvordan har det påvirket mennesker?

Mange iværksættere deler en lille hemmelighed: inderst inde føler de sig som fuldstændig bedrageri – deres præstationer er resultatet af en uventet vinding. Dette psykologiske fænomen, kendt som bedragersyndromet, afspejler troen på, at du er en fiasko, utilstrækkelig og inkompetent, på trods af beviser, der indikerer, at du faktisk er dygtig og succesfuld.

Vil du forstå lidt mere om dette syndrom og vide, hvordan det kan påvirke mennesker? Bliv hos os!

Hvad er imposter syndrom?

Imposter syndrom blev første gang undersøgt af psykolog Pauline Rose Clance i 1978. På trods af navnet er det ikke en sygdom eller abnormitet og er ikke forbundet med depression, angst eller lavt selvværd. Det er en følelse, en tro, der kan være svær at ryste.

Det refererer til en indre oplevelse, sådan at individet mener, at han ikke er så kompetent, som andre opfatter ham som værende. Selvom denne definition generelt anvendes snævert til intelligens og præstation, har den forbindelser til perfektionisme og social kontekst.

Med andre ord er det oplevelsen af ​​at føle sig som en falsk – du har følelsen af, at du til enhver tid vil blive opdaget som en bedrager, at du ikke hører til, hvor du er, og kun er kommet dertil gennem held.

Hvad er tegnene?

Ironisk nok kan imposter-syndrom være svært at genkende hos dig selv. De fleste mennesker accepterer, at der kan være andre personer med syndromet, men tror, ​​at de i deres tilfælde er ægte bedragere. Men hvis du genkender nogle af symptomerne beskrevet nedenfor, er der en god chance for, at du også oplever bedragersyndrom:

  • følelser af utilstrækkelighed og hyppig selvtillid;
  • tanker om “Jeg er ikke værdig” eller “Jeg fortjener ikke dette”;
  • bekymre dig om, at du ikke kan leve op til andres forventninger;
  • koncentration på dine fejl snarere end dine præstationer;
  • tænker, at dit job er så let, at alle kunne gøre det;
  • tænker, at dine talenter og styrker er almindelige eller umærkelige;
  • tro på, at det, du gør, aldrig er nok;
  • tro på, at hvis du skulle starte forfra, ville du ikke have heldet, talentet eller evnerne til at gentage din nuværende succes.

Hvad er konsekvenserne af syndromet?

Hovedkonsekvensen af ​​bedragersyndromet er den følelsesmæssige nød, som offeret lider, da han vil prøve hårdere og hårdere for at opnå et bedre resultat. Men da hun aldrig vil være tilfreds med sine præstationer, vil hun ende med at gøre den samme aktivitet igen og igen, uden at erkende dens værdi, i et hektisk tempo, der vil skade hendes personlige og professionelle liv.

Den konstante tanke om, at det før eller siden vil blive afsløret, gør, at personen også udvikler en alvorlig tilstand af udmattelse og angst.

Hvem har størst sandsynlighed for at udvikle det?

Imposter-syndromet kan ramme både mænd og kvinder, så længe de er forbundet med konkurrencemiljøer og tilfælde af affektiv hjælpeløshed. Det vil sige, at det påvirker mennesker, der nogensinde har haft eksistentielle anerkendelsesproblemer, ud over at de konstant lider under socialt og kulturelt pres.

Af disse grunde kan syndromet hovedsageligt findes hos kvinder, der arbejder i høje stillinger eller i erhverv, der ses som maskuline. Dette skyldes hovedsageligt, at det miljø, de lever i, ikke anerkender deres evner og succeser.

Hvad er dine risici?

Blandt risiciene ved impostorsyndromet er den mest almindelige udvikling af angst, da personen ikke kan forblive rolig og er modtagelig for nervøse sammenbrud. Syndromet kan også disponere for depression, da individet ikke længere kan finde den nødvendige motivation til at leve sit liv.

Derudover kan det medføre et konstant jobskifte forårsaget af den professionelles opsigelse, som foretrækker at forlade det sted, hvor han arbejder, før hans bedrageri bliver opdaget. På grund af dette er det almindeligt, at deres aktiviteter ikke udføres fuldt ud, hvilket får deres potentiale til at ende uudnyttet.

Hvordan overvinder man bedragersyndrom?

At erkende, at du har bedragersyndrom er ofte den sværeste del. Mange mennesker tror, ​​at alternativet er at blive arrogant og magtesløs, men det er ikke nødvendigt. Her er nogle tips til at slå det.

Anerkend dine følelser

Det første skridt til at overvinde bedragersyndromet er at erkende, hvad du føler og hvorfor. Start med at skrive en dagbog. Når du bemærker følelser af usikkerhed eller utilstrækkelighed, så skriv dem ned og forklar, hvorfor du har det sådan.

Vær så specifik som muligt om hver situation. Chancerne er, som du skriver, at du vil se, at du ikke skal bekymre dig om problemet.

tale med andre

Ræk ud og tal med folk, du stoler på. Du kan blive overrasket over, hvor mange af dine venner og kolleger, der kan relatere til, hvordan du har det. Lyt til personerne i dit liv, og lad dem forsikre dig om, at din frygt er urimelig.

Forstå dine styrker og svagheder

Opbyg din selvtillid ved at blive mere bevidst om dine styrker og svagheder. Lav en personlig SWOT-analyse for at finde ud af, hvad du er bedst til, og for at tænke over, hvordan du kan minimere dine svagheder.

Når du først har en dyb forståelse af dine styrker og svagheder, behøver du ikke bruge så meget tid på at bekymre dig og tænke på, at du ikke er “kvalificeret” til en bestemt opgave, projekt eller rolle.

Accepter din rolle i succeserne

At acceptere din rolle i succeserne er afgørende for at afslutte denne følelse af svindel, især når personen mener, at han fik en mulighed, der ikke var fortjent.

Så prøv altid at huske, at bare fordi verden er uretfærdig, betyder det ikke, at du skal sabotere din succes. Alle kan træffe et forkert valg, men hvis du nåede dertil, hvor du er, er det fordi, du gjorde noget rigtigt undervejs.

Frigør dig selv fra egoet

Nogle gange ender vi med at overvurdere vores betydning for at sætte os selv i en fremtrædende position, der tiltrækker alles opmærksomhed. Virkeligheden kan dog være en helt anden.

Prøv derfor at opgive disse selvcentrerede tanker, der placerer dig i universets centrum. På den måde vil du ikke længere se dig selv som en parameter for en standard for perfektion, som aldrig rigtig har eksisteret.

Lad være med at sammenligne dig selv med andre

Til sidst er vores sidste tip i dette indlæg, at du holder op med at sammenligne dig med de mennesker omkring dig. På den måde undgår du at falde i fælden med at tro, at den andens liv er bedre end dit. Ved at lære at respektere din egen eksistens, vil du holde op med at se dig selv som en bedrager hele tiden.

Kort sagt, for at overvinde imposter-syndromet er det nødvendigt at bryde mønsteret med at sætte uopnåelige mål og tro, at eksterne og midlertidige faktorer er ansvarlige for professionel succes.

Som leder bør du altid observere din virksomheds medarbejdere, idet de er opmærksomme på de tegn, de beskriver, for at afbøde de negative virkninger af dette syndrom på forretningen.

About admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *