Hvad er ulemperne for medarbejderne?

Hvis medarbejdere skal rejse langt for at komme på arbejde, kan deres arbejdsgiver give dem en rejsegodtgørelse. Med dette ekstra beløb kan medarbejderne kompensere for de rejseudgifter, de har i deres daglige pendling til deres arbejdsplads. Selvom denne rejsegodtgørelse er ledsaget af nogle fordele, såsom reduceret beskatning, kan der stadig være ulemper for lønmodtagere ved en sådan aftale. Vi har opsummeret, hvad medarbejderne skal være opmærksomme på i 2023-rejsegodtgørelsen.

Hvad er ulemperne ved rejsegodtgørelsen for medarbejderne?

Medmindre arbejdere tilfældigvis bor lige ved siden af, hvor de arbejder, er de afhængige af deres bil eller offentlig transport for at komme på arbejde. Dette medfører omkostninger, der kan stige i løbet af et år. Især de stigende energi- og brændstofpriser river i øjeblikket store huller i medarbejdernes budgetter.

Arbejdsgivere kan derfor give deres ansatte et tilskud, der kan bruges til at modregne en del af de daglige rejseudgifter til arbejdspladsen. Denne fordel fra arbejdsgiveren er frivillig og ikke lovpligtig. Hvorvidt og i hvilket omfang der ydes befordringsgodtgørelse, fastsættes på forhånd af arbejdsgiver og lønmodtager i ansættelseskontrakten.

Gør udgifter mere effektive:
Mere frihed til dit team

Rejsegodtgørelsen udbetales sammen med det månedlige gebyr og er ikke øremærket. Det betyder, at modtageren af ​​rejsegodtgørelsen ikke nødvendigvis skal bruge pengene på næste tankfyldning eller reparation af køretøjer, men frit kan disponere over dem.

Rejsegodtgørelsen kan dog også have ulemper for medarbejderne. Særligt når der er tale om en højere løn, har rejsegodtgørelsen en ufordelagtig effekt. Fordi mange arbejdsgivere bevilger rejsegodtgørelsen i stedet for en lønstigning. Medarbejderne får så flere penge hver måned gennem tilskuddet, men deres faktiske løn forbliver den samme. Fordi tilskuddet ikke er en del af månedslønnen, men behandles særskilt skattemæssigt.

Ulemper ved rejsegodtgørelsen på et øjeblik

Rejsegodtgørelsen adskiller sig fra kilometergodtgørelsen ved, at den udbetales månedligt: ​​I stedet for kun at få pengene tilbage med den årlige selvangivelse, får medarbejderne befordringsgodtgørelsen sammen med deres almindelige løn. Dette tillægsbeløb er skattefrit for dig, skatten betales af arbejdsgiveren.

Lavere løn

For arbejdsgivere føles en rejsegodtgørelse faktisk som en lønstigning: De modtager flere penge fra deres arbejdsgiver hver måned, som de frit kan disponere over. Det bliver dog problematisk, hvis de rent faktisk har ret til en lønstigning, men arbejdsgiveren insisterer på befordringsgodtgørelse i stedet for lønstigningen.

Fordi befordringsgodtgørelsen kun beskattes med 15 procent, som arbejdsgiveren betaler. På grund af den lavere skattesats er rejsegodtgørelsen langt billigere for arbejdsgiveren end en reallønsstigning. De sædvanlige social- og pensionsforsikringsbidrag til lønudbetalinger undlades med befordringsgodtgørelse. Først og fremmest er det i arbejdsgiverens interesse at yde befordringsgodtgørelse i stedet for lønstigning.

Medarbejdere skal være opmærksomme på, at en faktisk højere løn kan give dem flere fordele end en rejsegodtgørelse. Fordi reallønnen bruges til alle beregninger, såsom ledigheds- og sygedagpengeret. Ved opgørelsen af ​​pensionsretten lægger pensionskassen også realløn til grund.

Lavere arbejdsløshed og sygedagpenge

Hvis medarbejderen bliver syg i længere tid eller endda mister sit arbejde, har befordringsgodtgørelsen en klart ufordelagtig effekt. Fordi den faktiske løn ligger til grund for beregning af sygedagpenge og dagpenge. Den bevilgede rejsegodtgørelse tages ikke i betragtning ved denne beregning. Alt efter hvor høj befordringsgodtgørelsen var – og især hvis den blev ydet som erstatning for en lønstigning – kan beløbet nedsættes væsentligt.

Lavere pension

Den faktiske løn bruges også til at beregne pensionsretten. Hvis befordringsgodtgørelsen blev ydet i stedet for en lønstigning i dette tilfælde, er medarbejderne også her udsat for en klar ulempe. Ingen del af arbejdsgiverens rejsegodtgørelse går til pensions- og socialkassen. Fordi arbejdsgiveren kun betaler den nedsatte faste skat og tilskuddet er helt skattefrit for medarbejderen. Pensionsretten er tilsvarende lavere ved udgangen.

Undgå ulemperne ved rejsegodtgørelsen

På kort sigt ser lønmodtagerne mere netto end brutto hver måned takket være arbejdsgiverens rejsegodtgørelse. På længere sigt bør du dog bestemt overveje, om rejsegodtgørelsen er den bedste løsning for dig. Alle, der kan undvære beløbet i løbet af året, kan blot få det tilbage med kilometergodtgørelsen på deres næste selvangivelse.

Fordi indkomstskatteloven regulerer, at pendlingen til arbejde ikke må blive en økonomisk ulempe for medarbejderen. Op til et beløb på 4.500 euro om året kan de omkostninger, som medarbejderne har på grund af rejsen til arbejdspladsen, fratrækkes.

En befordringsgodtgørelse er derfor kun interessant for de medarbejdere, der ikke kan vente på refusion af rejseudgifter fra skattekontoret efter indgivelse af selvangivelse, men som er afhængige af et månedligt beløb for at kompensere for deres brændstofudgifter.

Beregn rejseudgifter digitalt med Moss

Både faktureringen af ​​rejsegodtgørelsen og faktureringen af ​​rejsegodtgørelsen via lønsedlen er forbundet med en umådelig bureaukratisk indsats for regnskabsføringen af ​​en virksomhed. Samtidig skal den strenge tyske skattelov til enhver tid overholdes. Flere og flere virksomheder bruger derfor de digitale løsninger fra Moss til alle driftsregnskaber og økonomiske processer.

De digitale værktøjer fra Moss giver virksomhederne en helhedsløsning, hvormed alle rejseudgifter for alle medarbejdere nemt kan integreres i driftsregnskabet. Dette sparer ikke kun værdifuld tid i bogføring og driftsregnskab, men giver også virksomheder et fuldstændigt gennemskueligt overblik over al deres økonomi.

Men ikke kun rejseomkostninger, men også udgifter til eksempelvis forretningsrejser behandles effektivt og nemt hos Moss. Fejludsatte og kryptiske Excel-regneark er endelig fortid med Moss. Moss står for intelligent og helhedsorienteret fakturahåndtering – for alle virksomheder, der ønsker at frigøre ressourcer, hvor der virkelig er brug for dem med moderne og brugervenlige teknologier.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en rejsegodtgørelse?

Rejsegodtgørelsen er en frivillig ydelse fra arbejdsgiveren til dens ansatte. Det månedlige tilskud har til formål at kompensere medarbejderne for de omkostninger, de har som følge af deres daglige pendling til arbejde. Tilskuddets størrelse fremgår af ansættelseskontrakten.

Hvad er forskellen mellem en rejsegodtgørelse og en kilometergodtgørelse?

Rejsegodtgørelsen er en ekstra ydelse, som arbejdsgiveren yder ud over den faktiske løn. Kilometergodtgørelsen kræves som indkomstrelaterede udgifter i den private selvangivelse ved regnskabsperiodens udløb. Hvis en medarbejder modtager tilskud, nedsættes den fakturerbare kilometergodtgørelse med præcis dette beløb.

Hvad er ulemperne ved en rejsegodtgørelse for medarbejderne?

En rejsegodtgørelse føles som en lønstigning, men det er en ulønnet ydelse. En rejsegodtgørelse er dog i første omgang i arbejdsgiverens interesse, for hvis der var tale om en reel lønstigning, skulle han betale mere. Så hvis arbejdsgiverne tilbyder en rejsegodtgørelse i stedet for en lønstigning, bør medarbejderne nøje overveje, om det er mere en ulempe for dem.

Hvilke andre ulemper har rejsegodtgørelsen?

Ved opgørelse af sygedagpenge, dagpenge eller pensionsret er reallønnen grundlaget. Rejsegodtgørelsen er dog en lønuafhængig merydelse og indgår som sådan ikke i opgørelsen af ​​fortsat løn- eller pensionsrettigheder. Medarbejdere, der har modtaget befordringsgodtgørelse i stedet for lønstigning, kan få mindre sygedagpenge ved sygdom og lavere pension, når de går på pension.

Hvad sker der, hvis medarbejderne giver afkald på rejsegodtgørelsen?

Indkomstskattelovens § 9 foreskriver, at lønmodtagere ikke vil blive udsat for økonomiske ulemper som følge af deres pendling til arbejde. Medarbejdere kan derfor oplyse deres rejseudgifter som indkomstrelaterede udgifter i deres årlige selvangivelse og får refunderet op til et beløb på 4.500 EUR

Hvordan beregnes rejsegodtgørelsen?

Hvis befordringsgodtgørelsen skal modregnes i den reducerede skattesats på 15 procent, må den ikke overstige det beløb, som lønmodtageren kunne have fratrukket som indkomstrelaterede udgifter til sine rejser. Her beregner du kravet som sædvanligt med kilometer-fastsatsen på 0,30 euro per kilometer distance.

Amelie Orterer

Amelie er content manager hos Moss. Hun fik en masse erfaring som content manager i et stort internationalt forlag og fokuserer nu på at bringe vores hjemmesidebesøgende tættere på emner som økonomi og digitalt regnskab og få dem begejstret for dem.

Sidste artikel af Amelie Orterer

About admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *