Hvordan AI giver en stemme til overlevende fra vold i hjemmet

Ydmygelse. Raseri. gøre ondt. Forræderi. Smerte. Frygt. Panik. skyld. Skam. selvbebrejdelse. Afslag.

Dette er blot en brøkdel af den brede vifte af følelser, der udløses hos overlevende efter vold i hjemmet, hvoraf de fleste lider i stilhed. Mange er uvidende om, at de er ofre, fordi de ikke altid genkender eller genkender tegn på vold i hjemmet, som ikke altid kommer til udtryk i form af åbenlyse fysiske overgreb. De følelsesmæssige og psykologiske ar ved vold i hjemmet stikker dybt og er en tung byrde, som du kan bære med dig for evigt – og ofte alene.

Frygten for at sige fra og bede om hjælp er enorm og reel. Retssagen mod Amber Heard vs. Johnny Depp bragte fokus på spørgsmålet om vold i hjemmet, hvor spørgsmålet blev taget op af globale nyhedsmedier og delt på sociale medier. Alligevel er det svært at sige, om dette massive fokus har gjort mere skade end gavn for overlevende fra vold i hjemmet, hvilket har udløst en ofte misforstået offentlig debat.

Det, der måske er vigtigst, er tegnene på vold i hjemmet og de instanser, der tilbyder hjælp til ofrene. Dette var missionen, der fik Rhiana Spring til at stifte Spring ACT – en non-profit organisation, der bruger kraftfuld AI og bot-teknologi til at støtte, vejlede og hjælpe overlevende fra vold i hjemmet. Vi talte med Rhiana Spring, Spring ACTs grundlægger og administrerende direktør, for at lære mere om hendes historie, mission, værdier og pionerarbejde.

Raising Hope: The Story of Spring ACT

Rhiana Spring studerede på Harvard Law School og London School of Economics, før hun forfulgte en karriere inden for menneskerettigheder. I starten fokuserede hun på at støtte flygtninge og arbejdede for FN, det schweiziske udenrigsministerium og forskellige juridiske afdelinger verden over. ”Jeg startede ved domstolene i Argentina og arbejdede derefter i Ghana, Filippinerne, Senegal og Etiopien. Det var sådan, det hele startede,” siger Rhiana, administrerende direktør for Spring ACT, om sin karriere.

Rhiana Spring og hendes vicedirektør Diodio Calloga (yderst til højre) modtager en pris fra den schweiziske præsident. Billede udlånt af Spring ACT.

Da hun arbejdede for FN i Vestafrika i 2017, kom fem flygtninge til Rhianas kontor og bad om hjælp. De havde gået fra søjle til post i fem år og forsøgt at få hjælp til mange presserende spørgsmål, herunder indskrivningen af ​​et barn ved navn Emmanuella. Der var dog ingen hjælp i sigte. Efter uden held forsøgte at mobilisere forskellige agenturer, prøvede Rhiana sit eget netværk. Og det virkede. Inden for en weekend blev der fundet tre løsninger, og Emmanuella blev indskrevet på skolen.

Inspireret af dette satte Rhiana sig for at udvikle et værktøj, der ville hjælpe mennesker i sårbare situationer med at få den hjælp, de havde brug for – værktøjet ville automatisk lede dem det rigtige sted hen. Ideen var at hjælpe folk med at navigere i den strøm af tilgængelige informationer. Derudover reducerede værktøjet arbejdsbyrden på de ofte underbemandede og underfinansierede faciliteter, hvilket gjorde det muligt for personalet at bruge mere tid med dem, der havde behov.

Med udbruddet af COVID-19-pandemien i begyndelsen af ​​2020 og den tilhørende kraftige stigning i vold mod kvinder, ændrede deres prioriteter sig. Sammen med en håndfuld venner tilpassede Rhiana teknologien til specifikt at fokusere på vold i hjemmet. “Sophia”, verdens første chatbot til at hjælpe overlevende fra vold i hjemmet, blev født i Schweiz. I 2021, for at understrege den vision, der begyndte at tage form og den værdibaserede tilgang, besluttede teamet at fortsætte som en ny organisation kaldet Spring ACT, hvor ACT står for “Action. medfølelsesteknologi”.

“Selvfølgelig er ‘Forår’ mit efternavn,” forklarer Rhiana, “men foråret er en sæson for nye begyndelser, hvor nye planter spirer fra den frosne jord og kommer til live. Foråret er et symbol på håb, styrke og robusthed, og det er den dybere mening med det, vores arbejde står for.”

Viden er magt: Hvordan chatbotten Sophia revolutionerer hjælp til vold i hjemmet

Ifølge FN har hver fjerde kvinde og tre ud af fire børn på verdensplan oplevet vold i hjemmet. For at gøre ondt værre søger 60 procent af de overlevende vold i hjemmet ikke hjælp, og 90 procent melder det ikke til politiet. Og det er ikke kun kvinder, der er ofre for vold i hjemmet. “Mange mænd er også overlevende af vold i hjemmet,” forklarer Rhiana.

Spring ACT-forskning viser, at de økonomiske omkostninger ved vold i hjemmet også er enorme:

  1. 366 milliarder euro koster den europæiske økonomi om året
  2. 3,6 billioner USD livstidsomkostninger for vold i hjemmet i amerikansk økonomi
  3. Omkostninger på 5 til 10 % af BNP i Asien-Stillehavslandene
  4. 261 milliarder dollar koster økonomierne i Latinamerika og Caribien hvert år
  5. 30 % af BNP i livstidsomkostninger for den afrikanske økonomi

Spring ACTs Sophia er en 24/7 chatbot, der hjælper overlevende fra vold i hjemmet, uanset hvor de er i verden, og holder al information strengt fortrolig. “Man kunne være i samme rum ved siden af ​​gerningsmanden og uden deres viden bede om hjælp via chatbot Sophia. Ingen grund til en app og ingen grund til at registrere nogen steder. Chatbotten er fuldt krypteret, og du efterlader ingen digitale spor. Den absolutte anonymitet og beskyttelse af privatlivets fred, som Sophia tilbyder, er denne chatbots største styrke og unikke salgsargument,” siger Rhiana.

Overlevere fra vold i hjemmet kan chatte med Sophia om deres voldelige forhold, hvordan man genkender tegn på vold i hjemmet, hvad de skal vide, hvis de overvejer at forlade deres partner, og vigtigst af alt, hvor og hvordan man finder hjælp. De kan også oprette et digitalt pengeskab, hvor de kan indsamle potentielle misbrugsbeviser, der kan bruges i afgørelser om forældremyndighed, skilsmissesager og opnå tilhold med politiets bistand.

Overlevere fra vold i hjemmet kan chatte med Sophia om deres voldelige forhold, hvordan man genkender tegn på vold i hjemmet, hvad de skal vide, hvis de overvejer at forlade deres partner, og vigtigst af alt, hvor og hvordan man finder hjælp. De kan også oprette et digitalt pengeskab, hvor de kan indsamle potentielle misbrugsbeviser, der kan bruges i afgørelser om forældremyndighed, skilsmissesager og opnå tilhold med politiets bistand.

“Sophia hjælper ikke kun overlevende fra vold i hjemmet med at forstå deres rettigheder og finde national og lokal støtte ved at sætte dem i kontakt med eksperter og støtteorganisationer, men hun giver også tips til, hvordan man samler potentielt bevis (f.eks. hvordan man tager professionelle billeder af fysiske overfald).”

Spring ACT har også lanceret lokale supporttilbud i Schweiz og Peru og ekspanderer globalt, med de næste udvidelser planlagt i Senegal, Sierra Leone, Thailand, Filippinerne og Storbritannien. Organisationen drives af et dedikeret team på ni og støttet af mere end 80 frivillige. “Overlevende af vold i hjemmet fra Mongoliet, Den Dominikanske Republik og endda fra lande, hvor vi ikke har frivillige som Vietnam, har nået ud til Sophia. I øjeblikket har vi begrænsede økonomiske ressourcer, og det er vores største udfordring. Vi håber, at vi med den tiltrængte finansiering vil være i stand til at tilbyde støtte i USA og en dag rundt om i verden i den nærmeste fremtid,” forklarer Rhiana.

En vigtig bro mellem overlevende og tilbud om hjælp

I 2021 sluttede Spring ACT sig til Zendesks Tech for Good-program og modtog gratis produkt- og implementeringssupport. Organisationen bruger Sunshine Conversations til at forbinde med overlevende.

“At have software, der er ekstremt let at integrere, var en reel game changer for os. Sunshine Conversations er i hjertet af Sophia og hjælper os med at nå overlevende overalt,” siger Rhiana.

I oktober 2022 modtog Spring ACT en Tech for Good Impact Award. Som en af ​​de fire bedste hædermodtagere modtog Spring ACT et tilskud på $50.000 og pro bono-støtte.
“Vi er glade for at modtage denne anerkendelse fra Zendesk. Det betyder meget for os. Finansieringen og den gratis software vil give os et boost og hjælpe os med at skalere og udvide vores rækkevidde,” sagde Rhiana.

Historien om Spring ACT og chatbot Sophia er et lysende eksempel på, hvordan kunstig intelligens, når den bruges rigtigt, kan hjælpe os med at blive mere menneskelige.

Er du en overlever fra vold i hjemmet? For at nå Sophia kan du skrive “www.sophia.chat” i din browser eller søge efter “Sophia Chatbot” i dine messenger-apps (Viber, Telegram eller WhatsApp).

About admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *