Vi er nået langt fra de dage, hvor vi “prikkede” og postede sange til nogens Facebook-væg. Fra at dyrke forretningskontakter på LinkedIn til at læse verdensnyheder på Twitter, er sociale medier blevet nyttige værktøjer til faglig og personlig udvikling.
Men kan vi virkelig stole på sociale medier for at lære?
TikTok, en af de hurtigst voksende sociale medieplatforme og en Gen Z-favorit, ser ud til at tænke i de samme baner for nylig. Berømt for sit sjove, ufiltrerede indhold, er TikTok i øjeblikket en schweizisk marketingkniv til brands og skabere. Korte, sjove videoer engagerer publikum og påvirker, hvordan andre sociale medieplatforme fungerer.
Og nu er den korte videodelingsapp iværksætte forskellige initiativer knyttet til læring og uddannelse . Tilmeld dig TikTok for at lære.
I denne artikel vil vi diskutere, hvordan e-Learning med TikTok ville se ud, og om (og i hvilket omfang) vi kan bruge det i medarbejdertræning.
Hvordan bruges TikTok til læring?
Med omkring halvdelen af TikToks brugere mellem 16 og 24 år ser det ud til, at appen kan være et godt mødested for både studerende og undervisere.
En måde at gøre dette på er gennem dedikerede hashtags. hashtagget #LearnOnTikTok det har i øjeblikket 63,3 milliarder visninger, men det fundne indhold varierer meget. Du kan fx finde alt fra Videnskabsvideoer af Bill Nye til råd om “hvordan man slår bilforhandlere”, hvilket gør browsing af hashtagget kaotisk.
En meget mere målrettet og kurateret tilgang er #EduTok-program . Ifølge appen er ideen med programmet at “demokratisere læring” med fokus på det indiske marked. Der er i øjeblikket en officiel TikTok-konto #EduTok (368.1k følgere), som promoverer TEDtalks-indhold og inspirerende videoer. TikTok arbejder sammen med Josh Talks og The/Nudge Foundation og sigter mod at uddanne 5.000 unge gennem et mentorprogram.
TikToks læringsinitiativer omfatter også strategiske partnerskaber med uddannelsesinstitutioner som Toppr, Made Easy og GradeUp. Indhold skabt gennem disse partnerskaber kan være et interessant eksempel på, hvordan man laver eLearning med TikTok. Korte undervisningsvideoer og direkte dække en række emner, fra myter og fakta om COVID-19 til diskussion af Feynman-teknikken. Fokus er igen på det indiske marked, men det er ikke svært at se, hvordan det kunne ekspandere globalt.
Men virker TikTok til læring virkelig?
Når du ser på de førnævnte undervisningsvideoer, bemærker du straks, at de “sjove” aspekter af TikTok (dvs. brugen af musik og filtre) er fraværende. Behovet for at proppe så meget information som muligt på få sekunder gør det svært at eksperimentere med visuelle effekter.
For at bevare engagementet og forbedre chancerne for at bevare information skal du have karismatiske videopræsentanter eller SMB’er, der kan spille for et publikum.
Hvorfor TikTok ikke kan bruges til medarbejdertræning
Selvfølgelig er det en helt anden situation, når dit mål ikke er at involvere hele verden, men kun dine medarbejdere. Træning på TikTok kan være en sjov måde for dit hold at interagere med hinanden såvel som dine instruktører.
Desværre kan det dog også være en god måde at få dig selv i problemer.
Medarbejderuddannelse og udvikling skal være en velstruktureret og veldokumenteret proces. Det er dit ansvar som uddannelsesudbyder sikre, at dit læringsmiljø er trygt, sikkert og privat .
TikTok er… det er det ikke.
Digital Barriers Founder/CEO Zak Doffman diskuterer nogle af TikToks cybersikkerhedsproblemer. En af de mest alarmerende er, at hvis du har dit telefonnummer knyttet til din profil, kan TikTok bruge det til at spore dig online. Der har også været mange databrudsforsøg i appen, der kunne kompromittere alt fra brugernes telefonnumre og kaldenavne til profiler og avatarbilleder – endda bruger-id’er.
Virksomheden erkender selv, at de har problemer. TikTok annoncerede for nylig, at det som standard gør alle konti, der tilhører teenagere (i alderen 13-15), private. Og hvis du vælger at bruge TikTok til læring, har du mulighed for at gøre din konto privat; kun tilgængelig for dine medarbejdere. Men dine data vil ikke være så sikre, som de burde være.
Et andet problem, der yderligere ville komplicere træning på TikTok, er ikke-kronologisk indstilling af appen. Videoer vælges af algoritmer, og du swiper dem lodret. Der er ingen nem måde at se, hvornår hver video blev lagt ud. Det kan virkelig påvirke din eLearning-indsats, hvis du har lavet en række indhold, som medarbejderne skal forbruge i en bestemt rækkefølge.
Hvordan kan TikTok inspirere til eLearning?
Selvom TikTok til læring måske ikke er, hvad din virksomhed har brug for lige nu, kan (og bør) nogle af TikTok-principperne implementeres i din træningsstrategi. Blot at se på, hvad der gjorde platformen så populær, kan give dig en god fornemmelse af de elementer, du skal bruge til dine eLearning-kurser.
Her er nogle lektioner, vi kan lære af TikTok:
videoindhold
Det første, der kommer til at tænke på, når man tænker på at bruge TikTok til læring, er videotræningsmateriale. TikTok beviste, hvad vi allerede vidste: de fleste mennesker, især yngre aldersgrupper, foretrækker at se videoer frem for at læse, når de forbruger indhold online.
Og mens din medarbejderuddannelse bør indeholde alle typer medier, vil en vægt på videoindhold hjælpe med engagement.
Opdateret træningsindhold
TikToks største succes er, at det tilbyder mængde og hastighed – hvis ikke altid kvalitet. Brugere bliver bombarderet med information og har brug for nye funktioner. Men det kan være svært at opnå i en medarbejderuddannelsessammenhæng, hvor du skal afsætte tid til at udvikle grundig og gennemarbejdet uddannelse.
mikrolæring
Ligesom at bruge TikTok til læringsprogrammer, er lille viden, hvor den er – især hvis dine medarbejdere er yngre. Denne Training Mag-artikel forklarer Gen Z’s naturlige forhold til mikrolæring, og hvordan det i disse dage forventes at skære længere forelæsninger i mindre bidder.
TikTok-videoer må ikke være længere end 60 sekunder – hvilket kan være lidt kort til medarbejderuddannelsesformål. Men selv en 3-minutters video kan hjælpe med engagement og opbevaring af information.
På denne måde kan mikrolæring bruges i alle former for træning, også compliancetræning.
Gamification
Der er en grund til, at TikTok-udfordringer er så populære. Folk elsker spil – og de elsker at konkurrere med hinanden. Og ja, det er lige så vigtigt på arbejdspladsen: En nylig TalentLMS-undersøgelse om gamification viste, at 83 % af dem, der modtager gamified-træning, føler sig motiverede.
Tilføjelse af elementer som scores, ranglister, badges og løb i din træning vil holde medarbejderne engagerede og fremme venlig konkurrence.
Her er en mere detaljeret guide til, hvordan man anvender gamification på arbejdspladsen.
peer learning
Folk lærer bedst, når de lærer af (og af) hinanden. Og de elsker at dele deres viden – ellers ville TikTok og alle de andre platforme ikke eksistere.
For at gøre peer learning til en del af din træningsstrategi, skal du vurdere dine medarbejderes uudnyttede potentiale. Tillad dem at blive undervisere i fag, hvor de kan have unik ekspertise. Eller (stort set) hente eksperter fra andre virksomheder som gæste-SMV’er.
Peer learning er et af hovedprincipperne i et agilt læringsmiljø.
mobil læring
At bruge sociale medier til at lære kan have sine begrænsninger, men hvis én ting er bevist, så er det, at mange nutidens studerende foretrækker at lære på deres telefoner. Mobil læring giver fleksibilitet, da eleverne kan gennemføre træning på farten – og gør det lettere at samarbejde med andre.
Konklusion
Succesen med TikTok er tæt forbundet med egenskaberne ved Generation Z; den første generation født ind i en mobil internetforbundet verden. Gen Z elsker hurtigt, autentisk og delbart indhold, der udtrykker deres værdier.
Det er egenskaber, som din medarbejderuddannelse også bør afspejle – også selvom dine nuværende medarbejdere for det meste er millennials, Gen Xere og babyboomere.
Når alt kommer til alt, vil Generation Z være fremtiden for vores arbejdsstyrke. At have et læringsmiljø, der tager højde for dine behov, kan kun være en smart investering.