Mere succes gennem online coaching

Hvad kendetegner succesfulde mennesker

Hvor ville det være dejligt, hvis vi kunne blive mere succesfulde med et par tricks og tricks. Klarede andre det også? Der er mange eksempler på succesfulde mennesker derude! Med hendes hemmeligheder kommer succes også til mig. Nå, det siger de i hvert fald. Desværre virker disse ens-pas-alle-opskrifter sjældent for os.

Undrer du dig også over, hvad der egentlig kendetegner succesfulde mennesker? Så er du lige her. I denne artikel i vores videnserie om online coaching kommer vi til bunds i succes. Forklar dig, hvilke betingelser der er gunstige herfor, og hvad du selv kan bidrage til.

Kan alle blive mere succesfulde?

Det korte svar er JA! Men spørg først dig selv, hvad succes betyder for dig. Vi mennesker har forskellige forståelser af succes. Måske føler nogen, det er en succes, når han/hun har et godt og intakt familieliv. Eller succes betyder at håndtere vanskelige situationer godt og leve et lykkeligt liv. Måske refererer succes til en (professionel) aktivitet, hvorigennem man føler tilfredshed og stolthed.

Ser du, succes er meget forskelligartet. Og succes er en god ting. Vi stræber efter at leve det liv, vi ønsker. Succes er ofte en del af det. Succes, som vi definerer det for os selv. Det gode? Succes er ikke tilfældig. Succesfulde mennesker har ting til fælles, som ofte går ud over simple forklaringer.

forudsætninger for succes

Jane Loevinger forklarer, hvorfor det er sådan. Hun lavede omfattende research i, hvordan mennesker udvikler sig. Hun skabte trin-for-trin-modellen for voksen ego-udvikling. Selvom modellen har niveauer, siger den intet om bedre eller dårligere personlighedstræk. Det tæller ikke. Det antages, at højere niveauer har udviklet sig gennem omgang med sig selv og omgivelserne. Egoudviklingen foregår fra stadie til stadie, hvoraf ingen kan springes over. Et højere niveau betyder at inkludere de tidligere tanker og handlinger.

Forskerne Rooke og Torbert (2005) fandt ud af, at mennesker på de højere udviklingsniveauer har større succes med at klare vanskelige situationer. Du kan nemmere håndtere tilbageslag og er mere fleksibel i forhold til dig selv og andre. De to videnskabsmænd antager, at disse færdigheder er centrale for folks succes.

Er dette en personlighedstest?

Nej – og det er netop styrken ved Loevingers ICH-udviklingstrin. Disse bliver i stigende grad involveret i virksomheders succes (eller fiasko). Rooke og Torbert var de første til at relatere begrebet udviklingsstadier til erhvervslivet. Frederic Laloux tog derefter ideen op i sin bog “Reinventing Organisations” og placerede den i den større sammenhæng med organisationer.

Egoudviklingen baseret på Loevingers arbejde indeholder ni udviklingsstadier af personligheden. Hvert niveau er baseret på fire områder:

  • Karakter; refererer til uafhængighed af andres meninger, påvirkninger og forventninger. Lavere niveauer styres af impulser, der er svære at kontrollere eller undertrykke. Mellemniveauer er baseret på andre mennesker, højere niveauer udvikler deres egne standarder.
  • interpersonel stil; refererer til, hvor godt du håndterer mennesker, der har andre perspektiver og meninger end dig. Lavere niveauer er stærkt orienteret mod andre og gør deres regler og normer til dine egne. Kommunikationen er som en dialog, der er næsten ikke stillet spørgsmålstegn og håndteringen af ​​kritik er ikke at acceptere den. Mellemniveauer har på den anden side problemer med at acceptere andres meninger, fordi de klassificeres i rigtigt og forkert. At tillade to sandheder at stå side om side kræver indsats, og det samme gør at acceptere kritik. Højere niveauer accepterer på den anden side i stigende grad andres autonomi. Du er i stand til at nå konsensus, forbinde forskellige sandheder og føre dialoger. Andre menneskers motivationer og deres perspektiver begynder at vække interesse. Kritik er værdsat, selvom det stadig foruroliger dig.
  • bevidsthedsfokus; henviser til, hvor opmærksomheden er rettet. Lavere niveauer er orienteret mod tilfredsstillelse af egne behov, mens mellemniveau lægger mere vægt på overholdelse af normer og senere på udvikling af egen karakter. Højere niveauer, på den anden side, lever deres egne værdier og ønsker at forstå og integrere andre mennesker.
  • handlingslogik; henviser til at være styret af faste antagelser og overbevisninger. Lavere niveauer ønsker at opnå noget for sig selv og senere også for andre. Mellemniveauer adskiller sig og ønsker samtidig at høre til, mens de senere realiserer deres egne værdier. Højere niveauer ønsker på den anden side at transformere og ændre andre.

ICH udviklingsstadier i detaljer

De tidlige stadier af egoudvikling afspejler det præsociale stadie E1, det impulsive stadie E2 og det selvorienterede stadie E3. Mellemniveauerne vedrører det fællesskabsorienterede niveau E4, det rationalistiske niveau E5 og det selvbestemte niveau E6. De sene trin er det relativerende trin E7, det systemiske trin E8 og det integrerede trin E9 (jf. Binder 2016). Niveauer E2 til E8 er opsummeret nedenfor (jf. Binder 2016 og Hofert 2017):

  • Niveau E2/E3; Udviklet eget jeg, hvor barnet løsriver sig fra centrale omsorgspersoner og udøver sin egen vilje. I forhold til andre forbliver barnet meget afhængigt og krævende på samme tid. Regler er endnu ikke forstået, tidsorientering refererer til her og nu. På niveau E3 kan impulser nu undertrykkes (“jeg spiser ikke slik nu, jeg spiser det senere”) og regler kan også følges. Fokus er dog på at maksimere nytten, hvorfor også mellemmenneskelige relationer måles op imod det. Årsager og skyld søges hos andre, selvkritik er svag og henviser til ting, man ikke føler sig ansvarlig for. Den tidsmæssige reference er relateret til her og nu. 5% af mennesker kan tildeles dette niveau, typen ifølge Rooke og Torbert (2005) er «opportunistisk».
  • Niveau E4; Afstemning med andres forventninger i forhold til eget velbefindende i forbindelse med en referencegruppe (fx familie, skole, virksomhed). Identitet opstår ved at tilhøre en sådan affinitetsgruppe, reglerne der overholdes, og man forsøger at være et aktivt medlem, for hvem anerkendelse er vigtig. Når andres forventninger brydes, føler man skyld. Verden er opdelt i simple kategorier, enten/eller tænkning/sort/hvid dominerer og synet på sig selv og andre er ikke, som det faktisk kan være, men som man gerne vil se det. Bevidstheden er fokuseret på ydre (f.eks. påklædning, omdømme, status), og konfliktløsning søges gennem at “vinde” eller “dominere”. Nutiden og den nyere fortid repræsenterer den tidsmæssige reference for niveau E4. 12% af personerne kan tildeles dette niveau. Typen ifølge Rooke og Torbert (2005) er «diplomat».
  • Niveau E5; Niveau E5 betyder at have indset, at mennesker er mere komplekse end tidligere antaget, og at almindelige stereotyper ofte ikke stemmer overens. Relationer får andre kvaliteter og måles ikke længere kun ud fra de fælles referencegrupper, men også på hvad de betyder for dig, og hvilke følelser der er forbundet med dem. Herefter følger et blik på det større billede, der sættes spørgsmålstegn ved tingene, og der tages fat på udviklingen af ​​egne principper. Rationel tænkning og årsagsforklaringer hersker stadig, kombineret med stigende selvbevidsthed og selvkritik. Søgen efter motiver for menneskelig adfærd begynder, selvom det stadig er relateret til simple aspekter (f.eks. fordi noget generer ham…). Bevidstheden om at ville være anderledes end andre modnes og konfliktløsning søges gennem win-win. Den tidsmæssige reference er fortid, nutid og nær fremtid. 38 % af personerne kan tildeles dette niveau. Typen ifølge Rooke og Torbert (2005) er “ekspert”.
  • Niveau E6; Fra niveau E6 opfattes forskelle og situationer afvejes. SELVET er konstrueret uafhængigt af andre og har selvudviklede og definerede værdier samt ideer og mål. Beslutninger træffes, fordi de ses som rigtige (og ikke fordi andre mennesker ønsker, at de skal være det). En person på dette niveau er i stand til at beskrive sig selv og andre på en række forskellige måder på grund af evnen til selvkritik og refleksion. Kompleksiteten af ​​situationer er accepteret. Selvom der stadig er en eksisterende subjektivitet i opfattelsen, bliver den ofte ikke erkendt. Konfliktløsning fører til konsensus, tidshorisonten er den nære og fjerne fremtid. Netop derfor er der en indsats for at komme længere og se verden med et bredere blik, hvor ens eget ego ikke længere skal være i fokus. 30% af mennesker kan tildeles dette niveau, og typen ifølge Rooke og Torbert (2005) er «manager».
  • Niveau E7; Folk på dette niveau hilser forandring og forskel velkommen. De stiller spørgsmålstegn ved deres egne og andres perspektiver. Individuelle forskelle ses i større bredde og dybde, tolerancen øges mod dybere niveauer. Hertil kommer et relativistisk verdensbillede, som medfører en større bevidsthed om interne/ydre konflikter og modsætninger, men uden at kunne integrere dem effektivt. Konfliktløsning fører til konsensus, og tidshorisonten er et samspil mellem fortid, nutid og fremtid. 10% af mennesker kan tildeles dette niveau, og typen ifølge Rooke og Torbert (2005) er «individualistisk».
  • Niveau E8; Mennesker på dette niveau kan fuldt ud acceptere andre menneskers forskelligheder. De er bevidste om, at vi fortolker verden fra vores perspektiv og kan se på andres fejltagelser fra en velvillig afstand for at muliggøre læring i stedet for først at gribe ind. Du har evnen til at integrere modstridende aspekter og meninger og er yderst motiveret for at udvikle dig. Som med det foregående trin er konfliktløsning ved konsensus, og tidshorisonten er et samspil mellem fortid, nutid og fremtid. Kun 4% af mennesker kan tildeles dette niveau, og typen ifølge Rooke og Torbert (2005) er “strateg”.

Hvordan hjælper online coaching dig til at blive mere succesfuld?

Ikke alle mennesker kan støttes lige godt inden for rammerne af professionel online coaching, som vi tilbyder det. Åbenhed er et meget vigtigt – hvis ikke det centrale – krav for effektiv online coaching. Med åbenhed mener vi åbenhed over for nye oplevelser. Ofte er der også en observerende og reflekterende side. Denne åbenhed for oplevelse begynder på niveau E5. Med overgangen til niveau E6 og niveauerne ovenfor bliver det stadig vigtigere. I online coaching starter vi præcis, hvor du er. Men du kan gøre noget selv uden professionel support gennem online coaching.

Stil dig selv følgende spørgsmål:

  1. Skal alle mennesker udvikle sig og komme til højere niveauer, eller passer visse niveauer også ganske godt til bestemte mennesker?
  2. Hvad kan du selv gøre for at udvikle dig selv fra det ene niveau til det næste?

Online coaching, der passer til dig, vil støtte dig i overgangen fra et niveau til det næste. Afhængigt af hvor du er, vil støtten fra online coachingen indeholde andre fokuspunkter og metoder. Ved at håndtere og arbejde med dit eget ego-udviklingsniveau, vil du udvikle karakteristika og adfærdsmønstre, som vil gøre dig (endnu) mere succesfuld.

About admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *