Strategisk, taktisk og operationel planlægning

I dette indlæg adskiller vi alt, hvad du behøver at vide om strategisk, taktisk og operationel planlægning. Overvejer begreber, forskelle og eksempler på, hvordan dette anvendes i virksomheder. Tjek ud!

Begreber

Lad os først tale om begreberne strategisk, taktisk og operationel planlægning. Siden ikke særskilte og ekstremt vigtige spørgsmål for alle virksomheder og organisationer.

Hvad betyder taktisk planlægning?

I princippet defineres taktisk planlægning som det mellemliggende niveau af ting, rettet mod at opnå specifikke mål. Derfor bruges denne proces på mellemlang sigt.

For at lette denne forståelse er det værd at overveje, hvad ordbogen siger. Så vi har to betydninger:

  • Evne til at indsætte eller manøvrere mennesker/ting for at opnå maksimal effektivitet;
  • Metode eller evne til at opnå gode resultater i virksomheder, situationer eller tvister.

Heraf skulle to ideer få mere styrke: “gode resultater” og “effektivitet”.

Taktisk planlægning er således en måde at forberede sig på de næste trin, udvikle effektive metoder og agere til fordel for forretningsforsvar.

For at forstå denne type plan er det bedste alternativ at overveje en fodboldtræner. Det vil sige, at han er den person, der altid forbereder holdet til de kommende kampe. Fokus er på at vinde, og for det evaluerer den spillerne, definerer de bedste positioner, angrebs- og forsvarsideer osv.

Alt dette er taktisk planlægning: definerede strategier, så det forventede resultat i fremtiden opnås.

Hvad betyder strategisk planlægning?

Strategisk planlægning, som navnet antyder, refererer til en organisations strategi for at opnå et bestemt mål eller mål.

I dette scenarie omfatter det den nuværende situation, anerkender vanskelighederne og mulighederne, samtidig med at det projicerer, hvad der kan opnås i fremtiden.

Det er værd at bemærke, at det betyder, at man ønsker at sikre en fremtid. Med andre ord et langsigtet perspektiv. Der er således ændringer, som vil sikre differentiering, for at skille sig ud, samtidig med at der fokuseres på at formidle tillid til offentligheden.

Den bedste måde at forstå strategisk planlægning på er at sammenligne den med en GPS. Det vil sige, at du forstår, hvor du er, og hvor du vil hen.

Med denne “destination” skabes en linje eller sti, som vil være den rute, virksomheden skal følge for at nå målet. Denne rute involverer planlægning af, hvordan alting skal ske.

Herunder er det den strategiske planlægning, der letter rettelser og handling i lyset af uforudsete omstændigheder.

Tænker stadig på GPS’en, hvis en gade er spærret den dag, kan du følge en anden sti og stadig nå din endelige destination. Her fungerer det på samme måde, da strategien giver mulighed for at definere nye ruter eller endda en handling i forhold til problemer, der kan opstå.

Hvad betyder driftsplanlægning?

For at afslutte spørgsmålet om koncepter er operationel planlægning det samme som en arbejdsplan. Derfor er det et område eller indsættelse af det strategiske. Det skal bemærkes, at der her er fokus på den daglige funktion.

I praksis er det operationelle rettet mod at tage alle mål og målsætninger og transformere dem til mindre opgaver og “kortere” mål. Det betyder at sikre, at det daglige udføres bedre, alt efter hvad der kan gøres nu, selv med noget større på vej.

Samtidig er det operationelle noget mere praktisk og håndgribeligt, at arbejde med interne problemstillinger, observere alle tilgængelige ressourcer og så videre.

Endelig er den operationelle planlægning fokuseret på kortsigtet og på ensretning af handlinger, så sektorerne fungerer harmonisk. Derfor bliver alt, hvad der blev fastlagt i den strategiske planlægning, omsat i praksis i den operationelle.

3 planlægningsniveauer: vigtighed

De tre planlægningsniveauer omfatter strategisk, taktisk og operationel. Hver af dem har indflydelse på virksomheden.

På denne måde er strategisk planlægning rettet mod at guide den rute, som virksomheden vil følge. I mellemtiden fremmer taktikeren udfoldelsen af ​​denne vision og transformerer den til mindre handlingsplaner.

I sidste ende gør operationel planlægning det, der var defineret til at blive udført.

I dette scenarie er hvert af niveauerne forbundet, men er forskellige både i hvad de involverer, såvel som i definitioner, deadlines og resultater. Således tre adskilte blokke, men forenet eller forbundet.

Hvad er forskellen mellem strategisk, taktisk og operationel planlægning? Eksempler

Ud fra de begreber, vi præsenterer her, er det let at forstå forskellen mellem strategisk, taktisk og operationel planlægning. For at lette dette skal du tage noter:

  • Strategisk: det er GPS’en, der bringer vejledning til virksomhedens tænkning, primært på lang sigt;
  • Taktisk: tager de strategiske planer og implementerer dem til at definere handlinger med fokus på mellemlang sigt;
  • Operationel: bruger alle virksomhedens mål/planer til at definere de handlinger, der vil blive eksekveret på kort sigt.

I betragtning af disse forskelle, lad os præsentere nogle eksempler på hver af dem:

Strategisk

Strategisk planlægning er langsigtet og fungerer som en vision og definition af mål fra den overordnede målsætning. Til dette involverer det hele virksomheden såvel som alle sektorer. Ud over at overveje, hvad der påvirker den organisation.

Til dette evalueres virkeligheden, begrænsningerne, scenariet for forretningsresultater, generelle handlingsfaktorer, konkurrenter osv..

Så eksemplet fungerer som en køreplan for rejsen.

Antag, at virksomheden arbejder med specialfremstillede møbler og har været på markedet i 5 år. Derfor konkurrerer den med færdiglavede møbelvirksomheder, med lavere priser, men den er også mere værdifuld end andre, da den opererer med tilpasning.

Målet for denne virksomhed er at fordoble sin omsætning på op til 3 år. Til dette indebærer strategisk planlægning at udvide listen over tilbudte produkter og åbne 2 filialer inden for 18 måneder.

Taktisk

Arbejder på mellemlang sigt og som en del af strategisk planlægning. Derfor er det her, trinene og rækkefølgen af ​​disse trin defineres.

Efter eksemplet, vi startede ovenfor, fra den skræddersyede møbelforretning. Taktisk planlægning vil bestå i at finde ud af, hvad problemerne er, og hvordan de kan løses.

I betragtning af målene og målene begynder her processen med at definere, hvad hver afdeling eller sektor i virksomheden skal gøre. For eksempel kan HR have behov for at ansætte specialister, såsom arkitekter og designere, nye maskiner, leverandører af nye råvarer, nye tiltag til marketing- og kommerciel sektor mv.

Her er der fokus på sektorniveauer.

Operationel

Det operationelle niveau er kortsigtet og fokuseret på eksekvering. På den måde involverer det produktion, udstyr, personale, inventar, teams og alt, hvad der bliver gjort i det daglige.

Derfor vil alle opgaverne, samt de konkrete aktiviteter, foregå ud fra det, der var defineret i den taktiske planlægning.

For at forstå bedre, lad os følge eksemplet.

Således kan de daglige mål for hver sektor defineres, fejl der skal undgås, arbejdstid og sektorpræstationer, hvor der foregår markedsføring, kundeservice mv.

Strategisk, taktisk og operationel planlægning – Eksempel i den planlagte møbelsektor: nye modeller

Til sidst udskiller vi et klart og direkte eksempel på, hvordan din virksomhed skal begynde at tænke på kort, mellemlang og lang sigt.

Lad os derfor overveje den virksomhed, der laver skræddersyede/personlige møbler, der har til formål at øge udbuddet af produkter, der vil blive tilbudt kunderne.

Sammenfattende kan vi præsentere følgende plan:

  • Strategisk: skabe nye modeller, der kan tilpasses baseret på behovene hos hver enkelt offentlighed, hvilket bringer løsninger;
  • Taktisk: forstå de vigtigste løsninger, som kunderne søger, og hvordan dette kan omdannes til en idé at sælge fra idéskabelsen (kan involvere nyansættelser);
  • Operationel: oprettelse af disse skabeloner, præsentation via sociale netværk og generel markedsføring, oprettelse af tilpasningsmuligheder mv.

Endelig involverer strategisk, taktisk og operationel planlægning alle sektorer af virksomheden, hvilket er uundværligt for driften og succesen.

Læs mere:

About admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *