Virtuel holdøvelse – Del 1: Motivation

Virtual Team Øvelse 1: Motivation

Efter at mange virksomheder sendte deres teams på arbejde hjemmefra på grund af Corona-krisen, står de nu over for udfordringen om effektivt at implementere det pludselige samarbejde på afstand. For et par dage siden viste vi i vores artikel “Motivation og sammenhængskraft i usikre tider”, hvor vigtigt det er bevidst at tage sig tid til at tackle virtuelt samarbejde som et team og forme det sammen. For at gøre dette så vi på den aktuelle situation ud fra vores 5-felts model. Ud fra dette identificerede vi fem relevante faktorer og udviklede en nem og virtuel holdøvelse for hver enkelt. I denne artikel fokuserer vi på faktoren Motivering.

motivation i arbejdslivet

Motivation i samarbejde ligger dybt i kernen af ​​Berg & Macher. Vores drive er at forbinde mennesker i teamet og med organisationen for at gøre arbejdet til et sted for inspiration og motivation. Men motivation er også en af ​​de vigtigste iværksættersuccesdrivere. Videnskabelige undersøgelser beviser, at motivation ikke kun er en blød faktor, men også leverer målbare forretningsresultater.

Motivation øger Tilpasningsevne, målorientering, proaktivitet, problemløsningsevner, evne til at arbejde i et team og Produktivitet.

Du kan finde flere detaljer om disse aspekter og hvilke motivatorer der har den stærkeste indflydelse i vores whitepaper, som du vil modtage som første del af vores nyhedsbrev umiddelbart efter tilmelding. Du skal blot tilmelde dig Berg & Machers ekspertnyhedsbrev her.

Holdøvelse om motivation for virtuelle hold

Mange mennesker tænker på high ropes-baner eller bueskydning, når de tænker på “hold” og “motivation”. Men når folk afprøver nye ting individuelt eller flytter deres grænser, har det ikke meget at gøre med “teammotivation”. Det gælder såvel virtuelle teams som teams, der arbejder fysisk på et kontor. I sit januarnummer 2020 om emnet “Teams” opsummerede Harvard Business Manager aktuelle undersøgelser og udarbejdede et kerneresultat:

De mest motiverede medarbejdere har én ting til fælles: at tilhøre et højtydende team.

Denne pointe gør det klart, at motivation opstår, når folk arbejder sammen om relevante emner tæt på deres hverdag og føler, at dette vil hjælpe deres team. Det er vigtigt, at aktiviteterne og resultaterne opfattes som motiverende for hele teamet som helhed og ikke for enkeltpersoner. Vi har allerede opsummeret en dybere indgang i dette emne og yderligere resultater af undersøgelserne i vores artikel “Hvorfor teams er så vigtige”.

For at synliggøre et højtydende team, bruger vi teamkompetencen “Formål & Vision” fra 5-feltsmodellen. På dette område lærer teams at besvare to væsentlige spørgsmål i deres arbejde: Hvorfor eksisterer vi? hvor vil vi hen (Vi støtter den detaljerede udvikling af dette kompetenceområde betydeligt gennem vores “Formål & Vision Workshop”). På dette tidspunkt vil vi gerne svare kreativt på spørgsmålet til denne specifikke holdøvelse:

Hvordan ser det ud, når vi som et stærkt team mestrer den aktuelle, udfordrende situation?

Til dette formål udvikler vi en billedhistorie i denne virtuelle holdøvelse. Den viser holdets styrker på en gennemsigtig måde og forklarer – baseret på en motiverende fortælling – hvordan disse styrker bruges til at mestre en udfordrende situation, såsom det pludselige fjernsamarbejde forårsaget af corona-virussen. Vi har fokus på et fælles positivt syn på fremtiden. Med “Team Comic” males et levende, seværdigt og fristende udkast til den nærmeste fremtid. Dette sker sammen i teamet, skaber et bånd og motiverer os til at gå igennem denne krise sammen.

Vi valgte bevidst visuelt arbejde, fordi der er en række fordele ved det: billeder gør det muligt i høj grad at forenkle komplekse situationer og tilbyde et godt sted for følelser. Det er også blevet bevist, at billeder bliver bedre i sindet og dermed er mere mindeværdige. Derudover er der en anden meget praktisk fordel: Den visuelle optagelse gør det nemt at dele resultatet inden for teamet, og man kan også meget hurtigt få et overblik over indholdet på et senere tidspunkt. Vores erfaring viser også, at visuelt arbejde faktisk er velegnet til ethvert team. Det kræver ingen særlige forkundskaber eller færdigheder, da det udelukkende handler om den forenklede og skitserede fremstilling af enkelte aspekter. Med forholdsvis få elementer og billeder kan der hurtigt opstå et motiverende helhedsbillede, som sikrer en stærk fællesskabsfølelse i teamet.

Implementering af “Team Comics”

 1. Forberedelse: Først og fremmest bør I planlægge en time sammen som et team. Du har også brug for en online mødeløsning, såsom Microsoft Teams eller Zoom. Da vi gerne vil tegne team-tegneserien sammen, er en digital tavleløsning (visuelt arbejdsområde) også nyttig. Microsoft Teams og Zoom har allerede integreret en simpel tavlevariant i deres virtuelle møder. Som et alternativ er der mere omfattende varianter som Mural og Miro (Freemium), som I som fjernhold kan spinne og optage ideer med (PS: Vi hos Berg & Macher har allerede en licens og tilbyder “Team Comic” som en virtuel mini-workshop. Vi ser frem til at høre fra dig, hvis vi kan støtte dig med implementeringen).
 2. Start (5 min): I starten af ​​den virtuelle workshop afklarer du målet med øvelsen: Som team vil du udvikle en beskrivende billedhistorie af, hvordan du som team mestrer den aktuelle situation. I det nuværende Corona-eksempel kunne spørgsmålet være: Hvordan når vi vores sprintmål i den nye fjernkonstellation. Sammen tegner I en tegneserie, der består af flere individuelle billeder. Hele holdet er opdelt i flere grupper, hvor hver gruppe kun maler ét billede og dermed et udsnit af historien. Til sidst sættes alle dele sammen til en historie. Som et resultat vil billedserien vise, hvorfor det er værd at give alt i denne situation, og hvilke styrker du bruger i teamet.
 3. Beslutning for historien (5min): Efter at alle har internaliseret målet med øvelsen, skal I blive enige om en overordnet storyline som et hold. Vi har haft de bedste oplevelser med metaforen om at bestige en top. Topmødet står for succesfuld mestring af den nuværende, vanskelige situation. Der er forskellige stadier at nå på vejen til toppen. Selvfølgelig kan I frit tænke en historie sammen som et team og tilpasse faserne. (PS Hvis du har udfordringer med at træffe beslutninger i et team, anbefaler vi vores artikel “Virtuel holdøvelse – Del 4: Beslutningstagning” (artikel kommer)). Vi arbejder gerne med følgende faser:
  1. Situationen ved foden af ​​bjerget
  2. Det første ben
  3. Mellemstationen (hvile ved hytten)
  4. Det sidste ben til toppen
  5. At nå topmødet
 4. Opdeling af holdet (5min): Efter antallet af faser inddeler man holdet i lige store grupper, hvis det er muligt. Dette kan for eksempel gøres ved at “tælle” (så tilfældigt som muligt) eller i dit tilfælde giver det mening at inkludere definerede underteams i en gruppe (f.eks. har et marketingteam eksisterende underteams såsom online markedsføring, PR , intern kommunikation osv.). Derefter går grupperne til deres “virtuelle tavle”. I tilfælde af Microsoft Teams kan det være individuelle møder. Udbyderen Zoom tilbyder såkaldte breakout rooms til denne use case. Den respektive gruppe bruger derefter den definerede tavleløsning til at tegne sammen.
 5. Kreativ fase (20 min): Nu kræves hver enkelt gruppes kreativitet. For at du kan visualisere din scene bedst muligt, vil vi gerne give dig følgende adgangsspørgsmål: Hvad gør dit team specielt? Hvordan håndterer du situationen? Hvilke styrker bruges? Hvordan ser det ud, når man er bedst som hold? Hver gruppe skaber således en del af tegneserien alt efter dens scene.
 6. Flet (20 min): Spændingen stiger – nu er de enkelte dele samlet til en historie. Beslut hvordan billederne bedst sættes sammen: Enten deler grupperne deres skærme efter hinanden og beskriver deres respektive stadier, eller hver gruppe sender et skærmbillede til moderatoren, som så sætter billedhistorien sammen på sin skærm. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at hver gruppe har mulighed for at udspille sin del af historien.
 7. Afslutning (5 min): Du klarede det – du har nået toppen: Grund nok til en fælles klapsalve! I denne øvelse har I sammen som et team udarbejdet, hvordan I vil mestre den aktuelle situation. Der var ikke behov for en præcis projektplan for dette. I stedet fik I det frem, der er i jer som team gennem billederne. I slutningen af ​​workshoppen er det bedst at distribuere tegneserien til alle i teamet. Denne kan så udmærket bruges af dig som bærbar baggrund eller printes ud og finde sin plads på hjemmekontoret.

Denne øvelse repræsenterer en vellykket ændring fra hverdagens møde- og hjemmekontorliv og viser dermed sin helt særlige effekt. Denne værdifulde tid investeret vil hjælpe jer som et team til at tage øjnene fra de daglige individuelle opgaver og se på det store billede sammen. En stærkere forbindelse opstår, fordi man løser en ny opgave sammen som et team, og fordi man kan udvikle et fælles sprog gennem tegneserien. Derudover vil du lære dine styrker at kende fra et andet perspektiv, og du ved præcis, hvem du skal kontakte om hvilke spørgsmål, hvis du arbejder hjemmefra og har brug for støtte.

Kunne du tænke dig at bruge øvelsen direkte, men har du selv så travlt, at der er lidt tid til forberedelse? Så inviter os til en “virtuel miniworkshop”: Vi forbereder det hele og sikrer et godt resultat for dit team (forberedende opkald, planlægning, gennemførelse af den 60 minutter lange workshop inklusive teknisk opsætning og licenser, resumé af resultaterne og opfølgning opkald) . Dette har også den store fordel, at alle teammedlemmer kan fokusere fuldt ud på tegneserien, diskussionerne og den fælles oplevelse – vi tager os af alt andet, tager det nødvendige tekniske setup med os og er erfarne moderatorer og teamtrænere for dig der, hvis der er der spørgsmål. Vi ser frem til din besked!

About admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *