Virtuel holdøvelse – Del 5: Samhørighed

Virtuel holdøvelse 5: samhørighed

Dette er den femte og sidste del af vores serie “Motivation & Cohesion in Uncertain Times”. Baseret på vores Berg & Macher 5-felts model har vi identificeret fem faktorer. Disse faktorer og teamkompetencer understøtter ledere og deres teams i at mestre en særlig situation som coronakrisen. Vi har allerede præsenteret en teamøvelse i detaljer om faktorerne motivation, standard for samarbejde, tilpasningsevne og beslutningstagning. I dag helliger vi os kompetenceområdet ”Samarbejde & Tillid” og præsenterer en øvelse til at styrke teamsamhørigheden – også på afstand.

Psykologisk sikkerhed i teamet

I 2012 startede teknologivirksomheden Google en omfattende intern undersøgelse under projektnavnet “Project Aristoteles”. De ønskede at finde ud af, hvordan højtydende teams er “bygget”. I modsætning til deres antagelser fandt de ingen hårde fakta som sammenhænge, ​​såsom typen af ​​universitetsuddannelse eller gennemførte uddannelseskurser. De fandt de passende sammenhænge i dataene ved at samarbejde med videnskabsmanden Amy C. Edmondson. Edmondson er Novartis-professor i ledelse, teaming og organisatorisk læring ved Harvard. Hoveddelen af ​​hendes arbejde ligger i at forske i emnet “psykologisk sikkerhed”.

“Psykologisk sikkerhed repræsenterer den fælles overbevisning blandt alle medlemmer af et team om, at det er sikkert at tage interpersonelle risici.”
Amy Edmondson, Novartis-professor ved Harvard Business School

Ifølge undersøgelsesresultaterne af Googles Project Aristoteles er disse stærke, tillidsfulde relationer i et team Nummer 1 faktor for et “perfekt team”. Edmondson fandt i sin forskning, at psykologisk sikkerhed positivt påvirker følgende nøgleaspekter af teams, blandt andre (ifølge “The Fearless Organization” af Amy. C. Edmondson, 2019):

  • Forbedret teamlæringda der er mere udveksling af ideer, forslag og feedback
  • Bæredygtig teampræstationda der er hyppigere procesforbedringer
  • “Katalysator” for menneskelige relationerda konstruktiv løsning af konflikter er mulig

Virtuel holdøvelse for mere sammenhængskraft i holdet

En vigtig forudsætning for et psykologisk trygt miljø er en stærk holdånd. Dette kan fremmes på forskellige måder i teamet. En mulighed er et motiverende fælles mål. Vi har allerede skrevet en artikel om dette og brugt kompetenceområdet “Formål & Vision” (link til øvelsen). I denne artikel vil vi gerne vise en anden vej. For at gøre dette fokuserer vi på kompetenceområdet “Samarbejde & Tillid”. Vi har udarbejdet en holdøvelse, der fokuserer på gensidig påskønnelse af styrker og færdigheder.

Når teammedlemmer har gennemsigtig viden om, hvad andre værdsætter ved dem, skaber det et mere tillidsfuldt miljø. Teammedlemmer føler sig anerkendt og interagerer mere åbent med deres kolleger. I vores øvelse modtager teammedlemmerne personlige påskønnelsesord sort på hvidt fra alle andre på holdet. Dette fører til to vidunderlige effekter:

  • Påskønnelse, der tidligere var uudtalt, bliver eksplicit og har en stærkere indflydelse
  • Styrker og færdigheder, der tages for givet af teammedlemmer, fremhæves

For at få disse værdifulde aspekter frem i teamet, har vi sat en påskønnelsesøvelse op til dig, så du hurtigt og nemt kan gennemføre den – også selvom I er fysisk adskilt fra hinanden.

Gennemførelse af holdøvelsen

Vi bruger kompetencefeltet “Samarbejde & Tillid” til at udtrykke gensidig påskønnelse med denne øvelse. Bevidst omgang med dine egne og dine kollegers styrker er en af ​​de centrale stadier for det “kollektive team” fra vores teamfasemodel. Dette er derfor også en væsentlig forudsætning for design af selvorganiserede teams. Men vi styrker ikke kun tilliden og sammenhængskraften. Derudover trænes også alle teammedlemmers empatiske færdigheder.

  1. Forberedelse: I den første artikel i denne serie finder du en generel forberedelse til vores øvelser (til artiklen). I skal bruge 60 minutter sammen for at udføre denne specifikke øvelse. Du skal også bruge et værktøj til videokonferencer og en digital tavle (f.eks. vægmaleri).
  2. Start (5 min): I starten af ​​øvelsen præciseres målet med den virtuelle workshop: Vi ønsker at gøre den gensidige påskønnelse af styrker og færdigheder gennemskuelig og eksplicit. Dette udvikler et mere tillidsfuldt forhold i teamet og fremmer samhørighed. Det kan også være en hjælp til denne øvelse, hvis du på forhånd distribuerer denne artikel til holdet, så alle på forhånd kan få en idé om målene.
  3. Forbered digital tavle (5min): Værkstedets moderator åbner en tom tavle og inviterer alle teammedlemmer til at arbejde på den. Derefter opretter hver person et rektangel og skriver deres eget navn øverst. Til sidst er der pladsholdere for hvert teammedlem i bestyrelsen, som kan fyldes med kollegers anerkendende ord i næste trin.
  4. Uddeling af anerkendende ord (25min): Tag dig nu tid til at forlade digitale post-its med din påskønnelse af hinandens teammedlem. Tænk over, hvilke styrker og evner du værdsætter hos personen. Det kan være store og små ting. Det kan både relatere til tekniske og sociale færdigheder. Måske kommer en bestemt situation med en bestemt adfærd til at tænke på. Det er vigtigt, at der kun uddeles positive og anerkendende ord. Dit mål bør være, at hvert teammedlem efterlader mindst ét ​​aspekt med hver kollega.
  5. Resumé (20 min): I dette trin læser hvert teammedlem først igennem alle de aspekter, der er blevet efterladt i hans eller hendes felt i fred og ro. Derefter skiftes I til i teamet: Hver person opsummerer deres egne post-its i tre punkter og udvælger de post-its, der er mest værdifulde for personen selv. Hun præsenterer resuméet for holdet og begynder det med ordene: “Hvad du sætter pris på ved mig…”.
  6. Afslutning (5 min): Fantastisk – I delte alle jeres påskønnelse af hinandens små og store styrker. Denne øvelse berører hvert teammedlem. Holdøvelsen skaber også de rigtige rammer virtuelt, så alle i teamet oplever påskønnelse. Dette sikrer en mere tillidsfuld atmosfære i teamet – især i særlige situationer som dem, der er forårsaget af Corona-krisen.

Vigtige tanker til sidst: workshopmoderation

For teams og ledere, der aldrig har udført denne eller en tilsvarende øvelse, kan det være uvant og svært at formulere passende ord. Hvis du stadig vil prøve denne øvelse, vil vi med glæde støtte dig med vores erfarne workshopmoderatorer. Vi ser frem til din besked!

About admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *